Familjerelationer

Naturmedel gör din bebis smart

RELATIONER

Gravida kvinnor åt omega 3 - barnen blev intelligentare

Förbered barnet ”Tänk om jag hade fått veta att man kunde göra sitt barn intelligentare lite tidigare...,” skrattar Marie Telleborn, gravid i nionde månaden.
Förbered barnet ”Tänk om jag hade fått veta att man kunde göra sitt barn intelligentare lite tidigare...,” skrattar Marie Telleborn, gravid i nionde månaden.

Vill du föda en Einstein?

Ät fiskolja.

Nya norska rön visar att gravida som äter fiskoljeämnet omega 3 får smartare barn.

Vid 4 års ålder var barnens IQ hela 4,1 poäng högre än normalt.

- Att något ger så stor effekt på barns intellekt har vi aldrig sett tidigare, säger professor Christian Drevon på universitetet i Oslo.

Han ligger bakom undersökningen som i morgon tas upp på ett seminarium om fiskoljans många fördelar.

Omega 3-fettsyrorna i fiskoljan tycks vara nutidens undermedel.

Inte nog med att de ska skydda mot hjärt- och kärlsjukdom, depressioner, överaktivitet och Alzheimers sjukdom. De tycks påverka din hjärna redan innan du är född.

Blir lugnare i skolan

- De sista månaderna i mammans mage är särskilt viktiga för hur det centrala nervsystemet utvecklas, säger Christian Drevon.

Fostrets hjärna behöver en mängd fettsyror och är helt beroende av hur stora lager mamman har.

I en blindstudie fick hälften av de 341 blivande mammorna fiskolja som kosttillskott. Den andra hälften fick en neutral olja.

- De första intelligenstesterna på deras barn visade inga direkta skillnader, men när barnen återkom vid 4 års ålder var det en markant skillnad, säger Christian Drevon.

Barnen vars mammor fått extra omega 3 låg i genomsnitt på IQ 106,4. De andra barnens IQ låg på 102,3.

Allt fler studier visar också att barn som fortsätter berika maten med den här typen av fettsyror både får lättare att koncentrera sig i skolan och blir lugnare.

Hindrar hjärtsjukdom

I vuxen ålder skyddar omega 3 mot höga blodfetter och hjärt-kärlsjukdom. Det är expertisen ense om. En färsk undersökning som presenterades på höstens hjärtläkarstämma visade att fiskoljan är nästan dubbelt så effektiv som de blodfettssänkande medel 600000 svenskar sätter i sig varje dag.

Även äldre tycks lida brist på omega 3. Ett tillskott av fiskfett har i djurförsök visat sig skydda mot Alzheimers sjukdom. En första studie på 200 svenskar med lätt till måttlig alzheimer avslutades nyligen.

- Resultaten är inte helt klara än, men det är intressanta data, så mycket kan jag säga, säger överläkare Yvonne Freund Levi på Huddinge sjukhus.

Medel som hjälper mot det mesta

Här finns ämnet

Caroline Hougner

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer

/

Familjerelationer

ÄMNEN I ARTIKELN

Familjerelationer