– Ordet nej fanns inte i mitt ordförråd

RELATIONER

Åsa, 34, arbetade sig in i väggen

Åsa Älander, 34, älskade sitt jobb nästan till döds.

– Efter att jag brakade ihop sov jag tre månader i sträck, säger hon.

Foto: NU JOBBAR ÅSA "BARA" HELTID Åsa Älander, 34 jobbade nästan jämt och gick till slut in i väggen. Nu har hon fått ett nytt jobb och flyttat från Stockholm hem till Hälsingland. – Jag jobbar inte mer än heltid och tränar yoga och går på gym för att må bra, säger hon.

Det har gått några år sedan den där lunchen med säljteamet när Åsa Älander plötsligt inte klarade att lyfta gaffeln till munnen. Nästan medvetslös och med fruktansvärda magsmärtor kördes hon till Karolinska sjukhuset.

Diagnos: slutkörd, helt färdig – utbränd.

Ändå tyckte hon att det nya jobbet på telecomföretaget i Stockholm var så roligt. Ville så mycket.

– Det där lilla ordet nej fanns inte i mitt ordförråd. Det var ingen som krävde att jag skulle sitta kvar på kvällarna, men jobbet måste ju bli gjort, säger hon.

Problemen började när delar av företaget såldes ut. Åsa Älander ansvarade för en stor del av omorganisationen av sälj­administrationen. Vid sidan av sina ordinarie arbetsuppgifter skulle hon också lära upp ny personal.

”Plötsligt hängde allt på mig”

– Min kollega som hade samma kompetens fick barn, så plötsligt hängde allt på mig. Eftersom företaget hade kontor i flera städer blev det en hel del resor också, säger hon.

Arbetsdagar på 10–12 timmar var inget ovanligt. Ofta jobbade Åsa Älander på helgerna också. Vid sidan av försökte hon hinna med sitt engagemang inom Röda Korset.

– Jag fick svårt att somna. Sov jag fyra timmar en natt var jag lycklig, säger hon.

Nu har Åsa Älander flyttat hem till sin födelseort i Hälsingland. Sedan i våras jobbar hon heltid på ett säljbolag. Men fortfarande kämpar hon med sitt nedbrutna immunförsvar. För att komma till ro med sig själv försöker hon promenera mycket och tränar yoga.

– Utan stödet från föräldrar och vänner hade jag aldrig klarat detta, säger hon.

Läs mer

Tidigare artiklar

Katarina Sternudd