Här är det okej att vara en flickpojke

RELATIONER

”Folk retar sig på att vi inte uppfostrar som alla andra”

Foto: Krister Hansson
Pojkflickor – och flickpojkar Maria och Thomas Hedberg har undvikit traditionella könsroller när de uppfostrat barnen Petter, 7, Fanny, 12, och Molly, 9. Idag har Petter långt hår och hål i öronen. Flickorna gillar sport och radiostyrda bilar. ”Vi vill att de själva ska kunna göra sina val i livet, utan att det beror på deras kön”, säger Thomas.

LUND. Sonen har hål i öronen och går på gymnastik. Döttrarna tränar karate och fotboll.

-En del provoceras av att vi inte gör som alla andra, säger föräldrarna Maria och Thomas Hedberg.

Hos familjen Hedberg är det individen som räknas, inte om man är tjej eller kille. Maria, 33, kan lägga golv likaväl som sy. Thomas, 37, hittas med förkläde i köket lika gärna som han mekar med bilen. De vägrar ge barnen idéer om hur flickor eller pojkar "ska" vara.

-Vi vill att de själva ska kunna göra sina val i livet, utan att det beror på deras kön, säger Thomas.

Kallas flickpojke

Vad en pojkflicka är vet alla. Men här kallas Petter, 7, kärleksfullt för familjens "flickpojke". Han har långt fint hår, gillar glittriga grejer och har nyss fått ta hål i öronen precis som systrarna Fanny, 12, och Molly, 9.

Men medan det ses som kul med en busig tjej som leker med killar så väcker en pojke som visar sina mjuka sidor starka känslor.

-Många blir upprörda. Vi har fått höra sådant som "har han gymnastikdräkt med volang på?" och "Om ni inte ser upp börjar han väl sitta ner och kissa", berättar Maria.

- Folk verkar tycka det är jobbigt när någon sticker ut och inte är stöpt i den vanliga formen, säger Thomas.

Petter själv tar det hela med ro. Ibland har han typiska killkläder, ibland rosa. Och sitt långa hår vill han inte klippa.

Att Fanny och Molly inte är typiskt "flickiga" väcker färre reaktioner - men även de bryter mot mönstren. Molly är bra på teknik och gillar radiostyrda bilar. Fanny är intresserad av sport, främst fotboll och löpning.

- Jag behandlar nog flickorna lite grabbigt. Vi brottas och spelar fotboll ihop, medan Petter inte tycker att sådant är lika kul, säger Thomas.

"Vi vill leva jämställt"

De beskriver inte sitt tänkande som någon medveten strategi. Snarare har de själva alltid klivit mellan könsrollerna med självklarhet. Det som är traditionellt är jobben: Maria är socionom och Thomas byggnadsingenjör. Men hemma har de delat lika på föräldraledigheten och gör båda alla olika sysslor.

-Det handlar om vad vi vill ha för framtid. Om vi själva vill leva jämställt måste vi uppfostra barnen så, säger Maria. När vi fått barnen har vi mer tänkt "Hej individen - vad har du att berätta om dig själv för oss?" I stället för att lägga en massa förväntningar i att det är en flicka eller pojke.

Sminkar sig inte

Vad tycker ni om Petter skulle bli en riktig machokille, och döttrarna skulle bli väldigt flickiga?

-Molly har valt rosa väggar i sitt rum, och det är så klart helt okej. Och om Petter blir macho får han väl bli det, bara han fortfarande är snäll, skrattar Maria.

- Men det vore lite tråkigt " säger Thomas. Jag tycker till exempel att det är positivt att inte Fanny har börjat sminka sig och gå i kortkorta kjolar. Men huvudsaken är att de blir trygga i sig själva.

Inför fotograferingen springer barnen upp till sina rum för att byta om. Ett samfällt "Pappaaa!" hörs. Alla vet att det är Thomas som har bäst koll på deras kläder.

Kristina vägrar kalla Inez för flicka

Blev det en flicka eller pojke?

Kristina Henkel svarade att det blev ett barn.

-Det ligger så mycket förväntningar i hur flickor och pojkar ska vara. Räckte det inte med att det kommit en ny människa? Tyvärr blev folk jättearga.

Foto: Lina Boström Einarsson
"Barnet" Kristina Henkel med dottern Inez, snart tre år. Inez leker med både lego och pärlor, och kläderna är en mix från pojk– och flockavdelningen.

Så uppfostrar du jämställt

Aftonbladet Familys artikelserie om hur barnen präglas till sina könsroller fortsätter. Familjen Hedberg fostrar sina barn jämlikt - det retar sig folk på.

Cecilia Gustavsson

ARTIKELN HANDLAR OM