Linn Heed: De är rädda för närhet

RELATIONER

Mer än varannan man vill leva med flera partners

Foto: BRA eller dåligt? För en del kan polyamori fungera, för andra kan det vara ett uttryck för en rädsla att släppa någon nära, enligt sexologen Linn Heed.

1 Hur vanligt är polyamori?

-Det finns inga kända siffror på det. Jag tror i och för sig att det är vanligt att par till exempel har sex med andra människor, men att det är mer sällsynt att man har flera, stadiga relationer samtidigt.

2 En majoritet av Aftonbladets manliga läsare kan tänka sig att ha flera relationer samtidigt. Förvånar det dig?

- Jag blir oroad och nyfiken. Jag är orolig för att det innebär att de flesta män inte nöjer sig med det de får genom en och samma person, nyfiken för att jag undrar vad de saknar.

3 Tycker du att "polys" har en poäng när de påstår att en person aldrig kan vara allt för en annan människa?

- Ja, på så sätt att en person inte kan uppfylla alla behov, men jag tycker inte att det är nödvändigt heller. En person kan fylla många viktiga behov.

4 Kan det fungera i längden att ha flera pojk- eller flickvänner samtidigt?

- Om alla är med på det har jag inga moraliska aspekter på det. Men det kan också handla om en rädsla att inte vilja binda sig, att inte våga släppa någon nära. Om du glider in och ut ur en relation som det passar dig, blir du heller inte sårbar. Det vore bättre att konfrontera den rädslan.

5 Bilden av polyamorösa som översexuella, vad säger du om den?

- Den tror jag inte på. Jag tror snarare det handlar om ungdomar som värnar om sin självständighet, som inte vill vara beroende av någon annan. Det är den ensamma generationen, som vuxit upp med mikromat, tv, dator.

- Men de här sexkonferenserna drar säkert till sig många olika människor, exhibitionister och kanske också sexmissbrukare, säger hon.