Familjerelationer

Tung baby riskerar cancer

RELATIONER

GÖTEBORG

Tunga nyfödda löper större risk att drabbas av cancer som vuxna. Det visar en svensk-engelsk studie, skriver Göteborgs-Posten.

Forskarna har vid Akademiska sjukhuset i Uppsala undersökt drygt 11000 personer födda mellan 1915 och 1929. Av dessa drabbades 2685 av cancer som vuxna, och många av dem vägde fyra kilo eller mer när de föddes.

Bland cancerformerna märktes bland annat cancer i lymfkörtlarna, magen och tjocktarmen.

Samband med bröstcancer tydligt

- Det här är intressant, eftersom det kan skapa hypoteser att det är faktorer under graviditeten som kan ha betydelse för cancerutvecklingen, säger Per Karlsson, överläkare i onkologi vid Sahlgrenska sjukhuset till Göteborgs-Posten.

Sambandet var särskilt tydligt för bröstcancer hos kvinnor före 50 års ålder.

Bland kvinnor som vägde fyra kilo eller mer när de föddes var risken att drabbas av bröstcancer fyra gånger så hög jämfört med kvinnor som vägde tre kilo eller mindre vid födseln. Å andra sidan, skriver GP, löpte de tyngre flickorna lägre risk att drabbas av livmodercancer som vuxna.

”Försiktig med tolkningen”

Enligt Per Karlsson vore det bra om resultatet av studien kan få forskare att titta på om vissa sjukdomar kan vara resultatet av något som började redan under graviditeten.

- Man måste vara försiktig med tolkningen och det är inte så att man ska känna att aj tusan jag har fått ett stort barn, det måste vara ett elände, säger han till GP.

Aftonbladet

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer

/

Familjerelationer

ÄMNEN I ARTIKELN

Familjerelationer