Familjerelationer

”Kvinnor, våga släppa ansvaret”

Av: 

Zendry Svärdkrona

RELATIONER

Läsarna om ”Sega damer”: Gör mindre hemma - och fräs ifrån!

Många läsare har tyckt till om Aftonbladets serie om de sega damerna och herrarna.

Här är några av de reaktioner vi fått in till redaktionen.

”Den här diskussionen har jag väntat på länge. Jag har under flera år levt som en seg dam där små barn, äktenskap, heltids studier på universitetet och extra arbete var en del av min vardag.

Jag var den eviga ja-sägaren och fixaren. Det gick så långt att jag till slut höll på att tappa mig själv. Som tur var hann min hjärna säga åt mig att om jag inte slutade, så skulle jag förlora.

Idag har jag inte alls samma höga tempo. Jag tar mer plats och jag fräser när jag måste till barn, man och arbete när de tar för stor plats. Idag tillåter jag mig att gå och vila, något som jag inte tillät mig att göra tidigare.”

”Jag får gåshud”

”Jag har valt att arbeta 80 procent för att hinna med mina barn och familj. Och tycker ändå att det går för runt ibland. När jag ser mina kompisar som arbetar heltid försöka hinna med allt får jag gåshud.”

”Återigen är det kvinnornas ”kämpiga” vardag som tas upp. Jag ser ingen skillnad mellan män och kvinnor när det gäller arbetsinsatsen på hemmaplan. Vad tror ni att en normalt funtad man gör egentligen ? På med tofflorna och maten serverad framför TV:n ?”

”Gud vad jag är less på alla dessa kvinnor som gnäller. Jag känner inte igen mig i alla fall! Man HAR möjlighet att prioritera vad som är viktigt i livet och ändra på saker och ting. Dessutom så tycker jag många kvinnor får skylla sig själva lite grann, för de väljer uppenbarligen fel män som sina barns fäder eller så vågar de inte "be" sina ungars pappor om hjälp...!”

”Träna om tio år”

”Mitt knep för överlevnad är att aldrig tänka på morgondagen, hur det skulle ha varit om det hade varit annorlunda. Jag har satt mig i situationen och får ingen hjälp, så jag gör det bästa av den situationen jag lever i. Jag prioriterar att låta barnen bedriva idrott framför städning. Att stryka kläder struntar jag i. Middagar med jobbet kan jag till stor del glömma. Träna själv kan jag ta om 10 år.”

”Jag har tre barn, 5-årig kille och tvillingtjejer på 2 år. Jag arbetar heltid på ett företag med högt tempo och många män. Män som har kvinnor vid sin sida som är hemma ( de flesta i alla fall) Företaget är internationellt och då kan man kanske tro att jämlikheten blivit bättre men inte.

Hemma är det jag som drar de största lasset vad det gäller matlagning, planering av barnens aktiviteter, kläder, tvätt osv.”

”Våga släppa ansvaret”

”Vad ska jag göra som man om inte hustrun vill släppa ansvaret. Den dagen hon slutar att göra i ordning barnens kläder på kvällen då lär jag mig att göra det för då märker jag att det hinner jag inte när jag ska iväg med båda barnen på morgonen. Jag vill sticka ut hakan med att påstå att kvinnor måste våga släppa ansvaret, men de får då också acceptera att resultatet inte blir som när de gör det själva.”

”Själv har jag upplevt livet som ensamstående mamma med spring vik. då fick min 7-årig dotter ligga och spy själv hemma. Något jag aldrig kommer att förlåta mej själv. Nu har jag hoppat av tåget och skaffat mej en man som betalar hemhjälp eller gör det mesta själv som behövs hemma. Mycket därför att han är kontrollmaniker och jag bohem, det görs bäst om han gör det själv.

Men mitt inlägg i den här debatten är: vägra, säg nej, eller skilj dig.”

”Sjukskriva sig ska man göra när man är sjuk, inte för att hinna med sitt privatliv. Man kanske ska tänka på sånt när innan man skaffar 5 barn? När man tar en anställning ingår man kontrakt med arbetsgivaren att göra sitt jobb ett visst antal timmar i veckan.”

”Bara tanken på ett syskon gör ju att man blir helt utslagen!”

”Det känns förmätet när flerbarnsföräldrar fnyser åt singelkid-föräldrar skrockar ”ja vänta bara tills han får syskon, det skulle både han och ni må bra av”! Bara tanken på ett syskon gör ju att man blir helt utslagen! Nej upp till kamp för 6 timmars arbetsdag igen! Eller ännu hellre längre föräldraledighet. Hur många mammor hade inte sluppit bränna ut sig om man kunnat välja vara hemma hos sin avkomma de första tre åren och inte känna att man måste stressas ut på arbetsmarknaden efter sin föräldraledighet.

Samhällsnyttig anser jag mig definitivt inte vara genom att alltid ha dåligt samvete för antingen jobbet eller mitt hemliv/barn och partner.”

”Min åsikt är att väljer man att skaffa fem barn så får man fan skylla sig själv om det blir slitigt. Vad är det för människor som tror att de kan skaffa fem barn och sedan klaga på att de även måste försörja sig? Kvinnor som är hemma från jobbet för att ta hand om sina barn, ger andra kvinnor ett dåligt rykte på arbetsmarknaden och förstör därmed för oss andra kvinnor som vill göra karriär.”

”Låt huset förfalla”

”Lösningen är enkel för många kvinnor... gör mindre hemma.

Sluta städa, låt huset förfalla lite ibland... det är inte vi män som kräver att kvinnor skall jobba som svin i hemmet. Det är kvinnornas egen präktighet.”

”Jag är superduktig på att lösa konflikter i alla åldrar, krishantering är vardag för mig. Har närmast en yrkesmilitärs disciplin vad det gäller ordning och reda, tidsschema och koll på aktiviteter. Körvanan kan jämföras med vilken yrkeschaufför som helst, buss minst sex mil om dagen. Jag kan ställa upp i svenska kocklandslaget, fixar vardagsmåltiderna på ca 20 minuter varje kväll, festmåltider till en grupp på tio personer är normalt vid helger. Och jag är mer kunnig i fotbollsregler än Zlatan.”

Läs mer om Aftonbladets artikelserie ”Sega damer”

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Familjerelationer