Moderaterna: Gratis förskola från tre år

RELATIONER

Fp tror att förslaget blir för dyrt

Förskola från tre års ålder ska bli en del av utbildningssystemet, föreslår moderaterna. Det skulle också innebära att den blir gratis.

- Vi likställer med skolan när det gäller avgiftsfrihet, säger skolpolitiske talesmannen Sten Tolgfors.

Dagens förskola för 4-5-åringar ska bli en förberedande skolgång från tre års ålder med genomarbetad pedagogik. Allt för att trycka på barns tidiga lärande. Som en del av den ordinarie skolgången ska den då också bli avgiftsfri.

Det är den tyngsta punkten i moderaternas program för förskolan, som presenterades på Dagens Nyheters debattsida på torsdagen.

- Vi vill höja kvaliteten i den svenska förskolan, i pedagogisk mening, och ta till vara den tid när i princip alla barn finns i förskolan, säger Sten Tolgfors till TT.

Otydligt uppdrag

Förskolan har redan ett pedagogiskt uppdrag, men Tolgfors anser att det är för otydligt. Inlärning skiljs inte från barnomsorg på ett bra sätt, enligt moderaterna.

Om moderaternas modell skulle bli verklighet behövs två saker:

Skolverket har redan varnat för brist på förskollärare, eftersom få lärarstudenter väljer den inriktningen efter sin första tid på högskolan. Men det hotar inte förslaget, anser Tolgfors - tvärtom:

- Vi uppgraderar förskolläraryrket jämfört med i dag, och jag tror att det kommer gälla också attraktiviteten.

Inga nya pengar

På det viset skulle de platser som redan finns, men står tomma, fyllas utan nya pengar för lärarhögskolorna. Men han vill inte lova kommunala tillskott för att höja lönerna, eftersom det vore en för hård detaljstyrning.

Enligt moderaterna är reformen finansierad fullt ut. Det tror inte folkpartiets talesman Jan Björklund, som är "förvånad" över förslaget om gratis förskola och bestämt säger nej.

- Det är viktigare att minska dagisgruppernas storlek, och anställa fler förskollärare, än att helt avskaffa alla avgifter. Samhället har inte råd med allt detta, säger Björklund, som talar om "många, många miljarder".

"Supermaxtaxa"

Folkpartiet ställer sig däremot bakom förslaget att höja ambitionen i förskolan.

- Men vi tänker ju inte lägga fem miljarder på en supermaxtaxa och avskaffa avgifterna helt, säger Björklund.

Han påminner om att alla borgerliga partier sade nej när regeringen införde maxtaxan, även om folkpartiet inte längre driver att den bör tas bort. Enligt Björklund finns det många behov med högre prioritet än gratis förskola.

- Ingen i dag avstår från dagis på grund av avgifterna.

Anders Wennerstrand /TT

ARTIKELN HANDLAR OM