Vägrades sjukskrivning trots svåra smärtor

RELATIONER

Nu uppmanar Annika andra att kräva omprövning

Foto: Fick rätt till slut Annika med dottern Saga, 10 månader. - Det var förnedrande att någon handläggare som inte hade sett vilket skick jag var i bedömde mig som frisk, trots läkarintyg.

Hon kunde inte sova, gick med kryckor och kom inte ens upp på mödravårdens undersökningsbrits.

Ändå vägrade Försäkringskassan sjukskriva Annika Lööf.

Nu uppmanar hon andra att kämpa mot den hårda policy mot gravida som behöver sjukskrivning.

Annika Lööf fick svår foglossning redan i veckan nio. Tidigt under graviditeten behövde hon ett specialbälte för att hålla ihop bäckenet. Med en bakgrund som basketproffs och med flera knäoperationer bakom sig är Annika van vid smärta, så hon hade ändå tänkt arbeta fram till veckorna före förlossningen.

Svåra smärtor

- I början gick det, säger hon. Arbetsgivaren gav mig en parkeringsplats precis framför entrén så att jag bara hade 20 meter att gå till skrivbordet. Kollegorna bar in utskrifter till mig och jag fick både massage och sjukgymnastik på arbetstid.

Trots omgivningens omsorg sov hon bara tre timmar per natt på grund av smärtorna.

- När jag vände mig om i sängen smällde det till i bäckenet. Min man Örjan brukade vakna av smällarna och vid ett tillfälle rök en tand när jag bet i kudden för att inte skrika.

När Annika var i sjätte månaden kunde hon inte längre ta sig upp på undersökningsbritsen hos barnmorskan.

- Då sa barnmorskan ifrån och tyckte att det var dags för sjukskrivning. Jag träffade en läkare som sjukskrev mig med omedelbar verkan.

Intyget försvann

Annika lämnade in de papper som krävdes för en sjukskrivning till försäkringskassan. Efter två veckor kom beskedet: sjukintyget var borta.

- Vid det laget gick jag med kryckor och kunde knappt ta mig ut, så Örjan tog semester och skjutsade mig till försäkringskassans kontor i Huddinge där jag bor. När jag väl var där hade de hittat intyget. Nu var problemet istället att jag hade fått avslag. Graviditet är ingen sjukdom, ansåg den som handlagt ärendet.

De två veckor som Annika redan hade varit hemma fick hon ta ut som semester, menade de. Om hon ville vara hemma de resterande månaderna av graviditeten skulle de räknas som föräldraledighet och därför skulle det bli betydligt färre dagar att vara ledig med barnet.

- Jag bröt ihop totalt, mitt på försäkringskassans kontor. Det mest förnedrande var att någon handläggare uppe i Östersund som inte kände mig och inte hade sett vilket skick jag var i bedömde mig som frisk, trots läkarintyg. Jag älskar mitt jobb och hade verkligen kämpat för att kunna jobba så länge som möjligt. När det inte längre går är det kränkande att inte bli trodd.

Beslutet omprövades

Till sist lovade personalen på kontoret i Huddinge att de skulle ta ännu en titt på handlingarna.

Veckorna därefter pendlande Annika mellan hopp och förtvivlan. Först när det kom en sjukpenningutbetalning fick hon veta att Försäkringskassan hade omprövat sitt beslut, de ringde inte ens hem om ändringen av beslutet. Idag vill hon uppmana andra gravida som inte får sjukskrivningen godkänd att kräva omprövning.

- Det hade aldrig gått överhuvudtaget om jag inte hade varit uppe på kontoret och bråkat. Som förstföderska är det lätt att bli osäker om en myndighet säger att dina problem ligger inom det normala. Men det är inte du som är kinkig, utan stå på dig och lita på din magkänsla.

Läs mer

Terri Herrera Eriksson

ARTIKELN HANDLAR OM