”Min 8-åriga son vill alltid vinna”

RELATIONER

Hej! Vi har en son, tredje barnet som går i tvåan, som alltid vill vara bäst. När jag kommer till skolan skriker han saker som: ”Wow! Jag vann med 10–0, jag gjorde flest mål, Simon ett och Adam inget!”

Han lägger sig också i vad andra gör. Om en kompis bygger lego säger han att ”det här däcket ska du använda”. Han gör det för att han är omtänksam, men det blir bara fel. Eftersom han skryter så mycket börjar de andra i klassen dessutom känna sig obekväma i hans sällskap. Vi har pratat om det och det har blivit lite bättre. Men jag vet inte hur jag ska hjälpa honom vidare. Jag berömmer alltid när han gör bra saker, men kanske har jag berömt för mycket?

Sofia

Hej! Barn vill vinna och vara duktiga inför omgivningen, framför allt inför sina föräldrar.

Prova att spela ett spel där han inte kan vinna jämt, berätta att man inte behöver vinna för att duga. Spring ikapp, någon annan kanske kommer först. Säg att i dag kom pappa först, men du var duktig som gjorde ditt bästa. Man kan bara göra sitt allra bästa, och alla är bra på något.

Berätta någon episod från era jobb, där X vann äran av att han/hon gav vika för någon annan, berätta så där i förbifarten vid middagen. Berätta också att man behöver vara ett lag för att man ska lyckas i fotboll och att stjärnan fick en passning av någon lagspelare som gjorde att han kunde göra mål. Det kan vara ett sätt att förstå lag­anda och att alla behövs.

Sonen är så stor att ni kan prata med honom om andra människors känslor. Förklara att om någon ber om hjälp är det okej att hjälpa, men annars ska man låta kompisen vara.

Var så ärliga ni kan, det lönar sig i längden, och fortsätt att berömma när han gör bra saker.

Nanny Eva

ARTIKELN HANDLAR OM