Rent under – inget för killarna

RELATIONER

En av tre killar använder samma kalsong mer än en dag

Noterar du att kollegan med den synliga kalsongkanten alltid har underkläder av samma märke?

Kanske är det inte samma märke du ser – utan samma kalsong.

Var tredje svensk man använder nämligen samma flera dagar innan de åker i tvättkorgen.

Foto: Professor Marie-Louise Danielsson-Tham i "Rent hus".

Det tvättas fler trosor än kalsonger i kungariket Sverige. En ny undersökning visar att nästan nio av tio kvinnor – eller 89 procent – lägger trosorna i tvätten efter varje gång de använt dem. Och inga kvinnor använder samma par trosor fler än fyra gånger.

Bland männen är det tydligen inte lika viktigt att vara ren under. Så många som 29 procent – eller nästan var tredje – använder underkläderna två gånger. Och 10 procent tycker att kallingarna är smutsiga först efter fyra dagar eller mer.

– Det är upp till var och en hur ofta man byter underkläder. Om det är ohygieniskt beror på vad man gör och vilka vanor man har på toaletten, om man tvättar ändan när man haft avföring, säger Marie-Louise Danielson-Tham, professor och hygienexpert från ”Rent hus” i TV4.

Bör tvättas varmt

För att bakterierna ska växa krävs att det är varmt och fuktigt. En kall vinterdag utan svettiga aktiviteter kan mycket väl lämna kalsonger tillräckligt rena för att användas ännu en dag, menar Marie-Louise Danielsson-Tham.

– Jag tycker det är allvarligare med underkläder som inte tål annat än fintvätt, alltså 30, 40 grader. Det är värre än att karlarna har sina kallingar i flera dagar.

Underkläder bör enligt Marie-Louise Danielsson-Tham vara gjorda i sådana material att de kan tvättas i 60 grader. Det är först vid den temperaturen bakterier dör. Och att trosor tvättas flitigare än kalsonger har andra orsaker än renlighet.

– Kvinnors underreden ser lite annorlunda ut, vi kan ha flytningar och mens.

Samsyn på jeans

Men även när det gäller fötterna verkar kvinnorna smutsa ner sig snabbare. De allra flesta låter strumpor och sockor gå i tvättkorgen efter en gång. Bara 35 procent använder samma två gånger eller fler. Bland männen återanvänder 53 procent sina strumpor.

Däremot verkar vi ha mer lika uppfattning om när ett par jeans är smutsiga. Minst fyra gånger har både män och kvinnor på sig jeansen innan de är för lortiga.