12 störigaste typerna på Facebook

– vem av dem är du?

Stör du dig på kompisen som skriver ut lite för mycket detaljer om sig själv?

Eller på han som bombarderar dig med inbjudningar och virtuella drinkar?

Nu har de 12 störigaste typerna på Facebook utsetts.

Kolla hur många du känner – och vem du är!

Facebook har liknats vid ett gigantiskt digitalt kafferep där du kan komma och gå som du vill.

Men som på alla platser där folk samlas uppstår gnissel. En del retar sig så mycket att amerikanska CNN känt anledning att utse de 12 störigast typerna på Facebook.

Kolla hur många du känner igen – eller om du är en av dem!

Navelskådaren. Vännen som skriver in ny status för varje steg han eller hon tar. Oftast kort och väldigt låg överraskningsfaktor. ”Kalle äter frukost.” ”Kalle går till bussen.” ”Kalle går från bussen.”

Egoboostern. Handlar varenda inlägg han eller hon gör på Facebook om de egna bedrifterna, ja, då har du troligen med en riktig Egobooster att göra. Han eller hon försöker göra smart PR för sig själv och sin verksamhet. Men framkallar mest gäspningar med sin femtioelfte länk till egna artiklar.

Kompissamlaren. Att ha mellan hundra och tvåhundra vänner på Facebook är inte ovanligt eller osannolikt. Ett socialt geni kommer lätt upp i tre- eller fyrahundra. Men 1000. Tusen! Har du så många är du antingen kändis – eller en manisk kompissamlare.

Megafonen. ”Michael Jackson är död!!” står det i megafonens statusrad strax efter att nyheten dykt upp i medierna. Hallå, berätta något vi inte visste – eller något vi inte kan läsa på alla de stora sajterna och se på tv. Och berätta gärna något sant. För Megafonen är också något av en expert på att sprida de rykten som cirkulerar på nätet.

Bekännelsemaniker. Ger dig alltid lite mer information än du vill ha. Och snubblar alltid lite över gränserna när det gäller såväl sexliv och relationsproblem, som kroppsliga funktioner.

Jagkanintesättakomma-typen. Visst är bloggprosan, chattspråket och sms-svenskan annorlunda än det skriftspråk vi lärde oss i skolan. Men några skiljetecken kan man kosta på sig – även på Facebook. Om inte för korrektheten så för begriplighetens skull.

Fröken Svår. Det är alltid ”gråa skyar” eller ”moln på himlen” eller ”en tagg i mitt hjärta” i Fröken Svårs statusuppdateringar. Å andra sidan har hon alltid ett uppmuntrande ord till olyckssystrar och –bröder. Men handlar det egentligen inte bara om att söka uppmärksamhet? Finns även som Herr Svår.

Smygaren. Facebooks voyeur läser allt och noterar allt – men ids knappt uppdatera sin egen status eller byta profilbild. Men ibland avslöjar de sig – och du inser att Smygaren har full koll på dig och alla dina vänner.

Cynikern. Kan vara närbesläktad med dem som odlar och sprider blogghatet på nätet. Säkert skriver de sura kommentarer i nyhetssajternas kommentarsfält. På Facebook är deras lakoniska inlägg småsura och spydiga, ångande av avsky.

Paparazzon. Jovisst, hon tar alltid massor av bilder med sin fina kameramobil. Och ju senare på kvällen, desto flitigare fotograferar hon. Men varför måste människan vara lika snabb med att ladda upp alla – exakt alla! – festbilder på Facebook?

Mysteriemannen eller –kvinnan. Det går aldrig nånsin förstå vad mystiska mannen eller kvinnan gör, tänker eller tycker. Det är inte poesi – det är obegripligt. Och det var väl det som var meningen i jakten på att bli sedd.

Spammaren. Du får kramar, drinkar, dalahästar och annat gulligt. Din vän vill spela Mafia Wars med dig och tipsar ständigt om nya tester att göra, grupper att gå med i och kampanjer att stötta. Välment alltihopa – men kanske börjar er relation börjar bli lite opersonlig? Hur vore det om Spammaren för en gångs skull skrev några rader bara till dig?

Aftonbladets bloggar
Publisert: