Berlusconis favoritkupp

avStaffan Lindberg

RELATIONER

Skönhetsmissen ska jobba med jämställdhet i Europa

Upprörd svenska Berlusconis nya kelgris Barbara Matera ska arbeta ihop med Eva-Britt Svensson - tillsammans ska de skapa ett jämställt Europa.

Här är kvinnorna som ska skapa ett mer jämställt Europa.

Vänsterpartisten Eva-Britt Svensson, 62.

Och Berlusconi-favoriten Barbara Matera, 27.

Eva-Britt Svensson gladde sig i går åt att hon utsetts till ordförande i EU-parlamentets kvinnoutskott. Men när den konservativa gruppen presenterade sin vice ordförande kom chocken.

Kvinnan var Barbara Matera, 27 – före detta Miss Italia-deltagare och tv-hallåa från italienska premiärministern Silvio Berlusconis parti Frihetens folk.

– Jag kunde inte tro det var sant. Den här kvinnan har ingen erfarenhet över huvud taget. Hon har inga andra meriter än att hon är Berlusconis favorit, säger Eva-Britt Svensson.

Valet gjorde frun rasande

Matera är nyvald i parlamentet. Hon lanserades av Berlusconi tidigare i år – tillsammans med tre andra vackra kvinnor som synts i teve. Valet gjorde Berlusconis fru rasande.

– Jag vill ha unga, fräscha ansikten som kan förnya bilden av Italien i Europa, var Berlusconis förklaring.

Posterna som ordförande och vice ordförande i parlamentets olika utskott fördelas mellan partigrupperna. Det är sedan de som väljer namn.

Enligt uppgift till Aftonbladet har Berlusconi personligen lagt sig i förhandlingarna. Och krävt att Matera, som bara är reserv i utskottet, skulle få posten.

Förebilden – modell

– Det fanns flera kandidater som var mer kompetenta. Men Berlusconi har ryckt i sina trådar. Han ville ha henne där till varje pris, säger en källa med insyn.

Barbara Matera har sagt att hennes politiska förebild är Mara Carfagna, en 33-årig utvikningsmodell som Berlusconi gjorde till jämställdhetsminister.

– Jag vet inget om hennes politik, men partiet hon företräder är helt ointresserat av jämställdhet, säger Eva-Britt Svensson.

Hur ska ni kunna jobba ihop?

– Det har jag inte hunnit tänka på. Just nu är jag orolig för om det här alls kommer att gå.