Välkommen till Malins trafikskola

RELATIONER

Jag sitter inne en hel del. Jag jobbar hemma, jag bor hemma och jag har tre barn hemma. Jag kommer just ingenstans och barnens skola ligger 300 meter bort. Men i sommar åker vi bil. Vi har varit i Karlskrona, i Malmö och på Öland. 

Och vet ni vad jag har upptäckt? Folk kan inte köra bil. Folk-kan-inte-köra-bil.

Jag tänker mig en trafikutbildning på 2 000 tecken. En körskola som en apa kan läsa och förstå. 

Så; välkommen till Malins trafikskola. 

Hastighetsskyltar – är inte att se som en omöjlig utmaning. Det är en rekommendation, ofta med marginal så att det ska passa vid dåligt väglag. Står det 70 så tveka inte att köra i 70. Våga.

Rondeller. Snälla rara bilister. Rondeller är en uppfinning äldre än diskmaskinen. När min mamma blev förbittrad på att disken alltid stod kvar ställde hon sig vid köksbänken och förkunnade att ”HÄR har vi en ny uppfinning, det är diskmaskinen och fungerar så ENLIGT FÖLJANDE”. Och så visade hon med ett öronbedövande porslinsskrammel hur tallrikar skulle föras in i uppradade fack. Rondellen är en ny uppfinning lika lite som diskmaskinen i mitt barndomskök men folk beter sig som om det är första gången de ser en när de närmar sig den cirkelformade dödsfällan. 

En annan ”ny” uppfinning är blinkers. Till vänster om ratten sitter en spak. Denna spak signalerar höger och vänster för medtrafikanter. ”Blink blink” ska visa att ”nu vill jag svänga vänster”, eller ”nu vill jag köra om”. Andrahandsvärdet påverkas inte av slitage på blinkers och de drar inte bensin. 

Och så har vi det där känsliga som ingen vågar prata om. Vi måste införa obligatoriska lämplighetstester bland äldre personer som kör bil. Nu. Efter 75 års ålder ska alla med körkort kontrolleras. Detta är inte diskriminering lika lite som det är diskriminering att ungdomar under 18 inte får köra bil. Det är ett bistert faktum att synen, hörseln och reaktionsförmågan blir sämre. I det här landet kan man inte ta ett glas vin och köra bil, men man kan vara 88 och halvblind. 

Och så slutligen; var inte rädd i trafiken! Du har tagit körkort. Du kan köra bil. Håll hastigheten, stanna inte i en rondell, kör ett extra varv om du är osäker på var du ska, och kör inte i stjärten på andra bilar, det är farligt. 

Trevlig bilsommar!