Relationer

Lönar det sig att polisanmäla e-mobbning?

RELATIONER

Läs chattet med polisen, BRIS och it-experten

Den 10 februari uppmärksammade Medierådet Safer Internet Day, ett årligt EU-arrangemang om unga och deras nätvanor.

Med anledning av detta chattade IT-säkerhetsexperten Per Hellqvist, Symantec, Thomas Jonsland från Bris och Niklas Mårtensson från Citypolisen i Stockholm med aftonbladet.se:s läsare.

Per Hellqvist säger: Hej allihop! Nu sitter vi här och väntar på frågorna. Ös på!
Moderator säger: Okej, då kör vi igång!
MammaHanna säger: Hej! Jag kan väldigt lite om datorer men hur kan jag stänga ute någon som är taskig på nätet? MSN, mejl t ex.
Per Hellqvist säger: Ja, det kan du. I MSN är det bara att högerklicka och välja blockera. Via mejl är det svårare, men du kan alltid markera den du vill bli av med som spamsändare :-)


Anonym säger: Hej. Lönar det sig att polisanmäla?? Finns det resurser för det idag?
Niklas Mårtensson säger: Ja, om du tror att du är utsatt för ett brott så ska du polisanmäla. Polisen är skyldig att utreda alla brott som kommer till deras kännedom.


Orolig säger: Hej! Min son mobbas i skolan, och jag är rädd att det fortsätter hemma via datorn. Hur kan jag kolla om det är så? Vad kan jag göra? Han är 13 år och ovillig att prata om detta, så jag vill bara inte sätta mig och gå igneom hans dator...
Thomas Jonsland säger: Hej! Alltid svårt hur mycket man ska bry sig och fråga och hålla på. Men jag tycker att man kan så där vanligt nyfiken som man brukar vara kring allt annat. Ibland också sitta med och göra saker tillsammans vid datorn och internet. Så lär man sig som vuxen själv också lite om vad som händer och det går till. Men framför allt - fråga och var nyfiken precis som vanligt.


Karlstad säger: När kommer internet-operatörerna med hårdvarufilter inbyggda direkt i ADSL-modem/router etc?
Per Hellqvist säger: Det finns redan en viss filtrering i modemet (fungerar lite som en enkel brandvägg). Sen beror det lite på vilka övriga filter du vill ha.


palle säger: Vad gör man om man blev mobbad på universitetet? Ska man ta det med universitetet eller polisen?
Thomas Jonsland säger: Både och! På universitet tar man det med närmaste chef, som en arbetsmiljö-fråga helt enkelt. Om det rör sig om ett brott ska du förstås polisanmäla.


Mymlan säger: Hej! Kan man polisanmäla även om man inte vet vem det är som ligger bakom elakheter man hittar på nätet? Jag har sett bilder på mig själv...
Niklas Mårtensson säger: Ja, du kan polisanmäla ändå. Ibland kan polisen hitta den som gjort det även om inte du vet vem det är.


Jenny säger: Hej Per! Kan du tipsa om något jag kan installera på datorn för att förhindra min son att gå in på vissa sajter, ex porr?
Per Hellqvist säger: Det finns vissa filter man kan installera. Men kom ihåg att inget filter fungerar 100% och det finns alltid vägar runt. Det bästa är att skapa ett sånt klimat hemma så att ni fritt kan prata om saker och ting istället.


Jossan säger: Vad ska man göra om det är 3 tjejer från klassen som man bråkar med. (Jag är en väldigt tuff individ och inte alls rädd för dom) men nu vill dom ta upp bråket i skolan på måndag. dom är alltså 3 mot 1. Vad ska jag göra ? Snälla svara! Vi har tidigare bråkat på internet.
Thomas Jonsland säger: Detta är vanligt att bråk äger rum både på internet och i skolan. Givetvis vore det bra om du pratar med någon annan om det som har hänt och händer. Tex någon bra kompis, förälder och så förstås någon vuxen på skolan, Alla måste hjälpas åt för att inte bråket ska bli värre!


Pompom säger: Hej! Vad kan man egentligen polisanmäla? Hur grovt måste mobbingen vara då?
Niklas Mårtensson säger: Mycket som upplevs som mobbing kan vara hot, förolämpningar eller förtal. Sådana saker är brott. Om du är osäker är det bättre att anmäla och sedan får polisen ta ställning till om det är ett brott.


Maja säger: Kan vem som helst kolla ip nummer?
Per Hellqvist säger: Nej, för att kolla upp vilken fysisk person som har ett IP-nummer vid en visst tid krävs en polisanmälan. Polisen kontaktar därefter ISPn och begär ut uppgifterna.


Max säger: Jag Har blivit retad i skolan ganska länge, nu har några killar i klassen gjort en Facebook med mItt namn och bild på. Vad ska jag göra för att få den borttagen?
Thomas Jonsland säger: Trist! Du ska anmäla det till Facebook så fort som möjligt, det ska finans en speciell funktion för det där. Sedan kan du alltid testa att polisanmäla också, så får man se vad som händer.


Ensamkille säger: Killar brukar tracka ner på mig över till exempel hamsterpaj och kamrat men vågar inte skriva tillbaka. Får dom skriva bögjävel och sånt?
Niklas Mårtensson säger: Man får inte säga vad somn helst till folk. Vissa uttalanden kan betraktas som förolämpning eller förtal och då är det brottsligt. Tala gärna med en kompis eller någon vuxen om hur du upplever situationen så kanske de kan hjälpa dig.


slayz säger: Borde inte sajten Bilddagboken vara väldigt olaglig då så mycket bilder hamnar där som så många människor knappast skulle vilja visa? Festbilder etc etc. Bilder som kränker andra är vardagsmat på den hemsidan.
Niklas Mårtensson säger: Jag förstår hur du känner. Om det är någon specifik bild du tänker på kan du anmäla det till bilddagboken. Om det är kränkande bilder går det bra att anmäla till polisen.


Maggan säger: Jag själv har ej råkat ut för e-mobbning, men en f.d. elev som är dotter till en god vän till mig blir mobbad nu via msn och via andra vägar på nätet och hon är bara 11år gammal. Hur skall jag som en vän och f.d. lärare hjälpa henne med detta?
Thomas Jonsland säger: Prata med henne! Visa att du bryr dig! Du aknske kan börja med att hon bara får berätta lite allmänt om vad hon gör på internet, så kan ni komma in på mobbningen sedan. Givetvis också bra om du kan prata med hennes föräldrar, dom behöver kanske också stöd i detta, för att förstå och veta vad de ska göra.


Moderator säger: Nu kommer chattets sista fråga!
ärekränkning säger: Hej! Mitt namn (har ett väldigt ovanligt efternamn) förekommer på en mängd olika sidor på nätet med väldigt elaka kommentarer jag har printscreenat sidorna och nu undrar jag om jag kan anmäla personen för ärekränkning eller vad innebär det?
Niklas Mårtensson säger: Ja, du kan anmäla det. I det här fallet tror jag att det skulle bli tal om brottet förtal eller förolämpning.
Moderator säger: Nu måste vi tyvärr avsluta chattet. Stort tack till Thomas, Niklas och Per och förstås till alla er som ställt frågor.
Per Hellqvist säger: Tack själva för alla frågor!
Niklas Mårtensson säger: Tack!
Thomas Jonsland säger: Tackåhej!

aftonbladet.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer