Familjerelationer

”I kunskapssamhället finns lika många myter som fakta”

Av: 

Terri Herrera Eriksson

RELATIONER

Terri Herrera förundras över konspirationsteoriernas fäste bland unga

Terri Herrera Eriksson är Wendela-krönikör.

Foto: Peter Wixtröm

Influensavaccinet får dina fingrar att växa.

Och George W Bush låg bakom den 11 september.

Det är kontentan av de senaste dygnens nyhetsflöde.

Ett rykte sprids just nu bland Sveriges tonåringar: ”Vaccinera dig inte mot svininfluensan. En vanlig biverkning är nämligen att fingrarna växer!”

Personligen har jag hellre långa fingrar (tänk allt kul man kan göra med dem!) än spenderar hösten i en ECMO-apparat. Men framförallt är det ju kvalificerat trams. Visst kan vaccinet ge biverkningar som rodnad och ömhet där du blev stucken samt ibland feber, huvudvärk och värk i kroppen. Men växande fingrar? Kom igen! För övrigt verkar ryktet spridas av samma personer som är övertygade om att influensavaccinet har tagits fram i syfte att orsaka massdöd bland jordens befolkning. Eller att läkemedelsbolagen medvetet har spritt influensan för att sälja vaccin.

I förrgår rapporterade ”Kalla Fakta” i TV4 att överraskande många unga svenskar är anhängare av konspirationsteorier. En undersökning visar exempelvis att var femte person under 30 tror att George W Bush var inblandad i terrorattacken den 11 september 2001.

Just det. Och Michael Jackson iscensatte sin död för att sälja mer skivor (har man för övrigt inte sett just den plotten i Colin Nutleys film ”Angel”?). Man blir förresten inte gravid om man tvättar underlivet med Coca cola, värmer testiklarna innan man har sex eller låter tjejen ligga ovanpå, för det sa min kompis kusin.

Hoppsan, ungdomar. Ni imponerar inte.

När kunskapssamhället var ett faktum trodde man att folk skulle få mer kunskap. Men tyvärr innebär det att okunskap, rykten och villospår sprids lika fort som fakta. Unga idag är dessutom precis lika kassa på att sålla som tidigare generationer, samtidigt som de får mycket mer information – och desinformation – från alla möjliga hörn. Resultatet kan bli chockerande dumt, som nu med de växande fingrarna.

Bara ett tips: Smittskyddsinstitutets hemsida har visserligen en dödligt tråkig layout, men den är mer tillförlitlig än forumen på Playahead.se.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Familjerelationer