Ägg kan befruktas utan spermier

Ny forskning: kvinnor kan få biologiska barn tillsammans

Snart kan bebisar komma till världen utan mannens hjälp. Forskare i Australien har kommit på ett sätt att befrukta ägg med hjälp av genetiskt material från celler i den egna kroppen – dock inte sperma. Den revolutionerande nyheten innebär nytt hopp för par som inte kan få barn.

Den revolutionerande nyheten innebär nytt hopp för barnlösa.
Den revolutionerande nyheten innebär nytt hopp för barnlösa.

Teoretiskt sett betyder det att lesbiska par kommer att kunna skaffa barn tillsammans. Men de kan bara föda flickor, eftersom kvinnor inte bär den genetiska information som krävs för att skapa pojkar.

Bakom tekniken står läkaren Orly Lacham-Kaplan på Monashuniversitetet i Melbourne. Hittills har hon lyckats befrukta möss genom att använda celler från deras egna kroppsvävnader. Inom ett halvår tror hon sig kunna säga om den konstgjorda befruktningen fungerar på människor.

– Vi måste vänta och se om något barn överlever efter den här typen av befruktning, säger Lacham-Kaplan till brittiska BBC.

Lacham-Kaplans målsättning är att hjälpa män som inte kan göra barn för att de saknar sperma. Men hon är öppen för tanken om att lesbiska kvinnor utnyttjar metoden.

– Teoretiskt kan vi även använda celler från en kvinna för att skapa ett embryo. Två kvinnor skulle alltså kunna få biologiska barn tillsammans.

”Människan blir en fabriksvara”

Tekniken lovordas av professor Robert Winston, som är fertilitetsexpert.

– Det här är en revolutionerande nyhet, framför allt för infertila män.

Han berättar för BBC att metoden även gör det möjligt för en person att reproducera sig själv.

– Det här är en mycket bättre och mer acceptabelt sätt än kloning, säger han.

Men alla är inte lika förtjusta som professor Winston. Organisationen ”De ofödda barnens skydd”, eller The Society for the Protection of the Unborn Child, rasar över nyheten.

– Att utveckla nya sätt att producera embryon reducerar människan till en fabriksvara, säger en talesman till BBC.

Fakta/befruktning utan spermier

Hanna Blanksvärd

Publisert: