Ammande mamma utslängd från parlamentet

RELATIONER

Kvinnogrupper rasar: Det här är löjligt. Vi lever i 2000-talet

Kirstie Marshall, parlamentsledamot i Australien, blev utkastad från ett möte när hon ammade sin tolv dagar gamla dotter. Marshall tvingades att avlägsna ”främlingen”, nyfödda Charlotte, från byggnaden.

Foto: nyfödd inkräktare. Australienska parlamentet har en regel som säger att inga utomstående får vistas i byggnaden.

Enligt parlamentets regler får bara de folkvalda och vissa anställda vistas i byggnaden när möten pågår.

Kirstie Marshall säger att hon inte kände till reglen, men hon tycker att den borde ändras.

– Jag skulle vilja ta hand om mitt barn som en mamma utan att kompromissa min roll som parlamentsledamot, säger hon till The Age.

Kvinnogrupper i Australien är upprörda över hur Marshall behandlades och säger att parlamentet håller fast vid stenåldersregler.

– Det är löjligt. Vi befinner oss på 2000-talet. Ammande mammor och barn ska ses som en enhet, inte som två separata, säger Karen Commisso, talesman för Australienska Amningsföreningen.

”Parlamentet – en klubb för män”

Bara en vecka före incidenten hade ett antal förändringar föreslagits för att göra parlamentet barnvänligare. Ammande mammor ska erbjudas att använda ett rum nära kammaren.

Sheila Kitzinger, brittisk amningsexpert, anser att Kirstie Marshall och andra mammor inte ska behöva avlägsna sig till ett annat rum för att amma.

– Det finns fortfarande män som tycker att parlamentet är en klubb för enbart män. De kan knappt tolerera kvinnor, men inte bebisar, säger hon.

Men Kitzinger tror att debatten om amning som nu har blossat upp kan föra något gott med sig. Folk kan lära sig att lättare acceptera att amning sker på allmän plats.

– Vi måste ändra våra arbetsplatser för både mammor, pappor och bebisar och jag tror att det här kan göra gott. Det är värt diskussionen, säger hon.

Lotta Zachrisson

ARTIKELN HANDLAR OM