Har jag inte rätt till sex?

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets läsare kräver hjälp mot kvinno- sjukdomen vestibulit

De hade ont, men läkarna ville inte lyssna.

Nu har hundratals kvinnor hört av sig till Aftonbladet om vestibulit, den dolda kvinnosjukdomen som gör att unga tjejer får smärtor i underlivet av sex.

Många är arga över att problemet inte uppmärksammats tidigare, andra lättade över att inte ensam vara drabbad.

– Börjar längta efter barn, men hur ska det gå till? Är det inte allas rättighet att kunna ha sex? Skriver Karro.

Här är några av de andra rösterna som höjts om vestibulit.

Har lidit i fem år, väntat på att det ”ska gå över” .(?)VARFÖR finns det inte mera hjälp och kunskap bland läkare och gynekologer, HUR kan sådan okunskap råda bland dem? VARFÖR har jag inte fått hjälp

än?

blomman

Fick höra om detta med vestibulit av min pojkvän igår kväll, då han läste om det i Aftonbladet. Jag kommer aldrig glömma den gången en manlig överläkare på en hudmottagning sade till mig att dricka alkohol innan sex, så att jag lättare skulle slappna av och kunna bli kåtare. Jag finner inga ord att beskriva den förnedring, ilska och sorg jag kände när han sade dessa ord.

mia

Min förra flickvän hade vestibulit. Hon fick svampinfektion som diagnos vid varje besök hos gynekologen (cirka 30 besök under 3 år). Det är dags att mottagningarna vaknar och lär sig mer om detta problem nu! Det förstörde vårt förhållande.

sabian

Har haft skiten sen sexdebuten och det är vidrigt. Har sagt nej till otaliga killar pga detta. Har heller inte lyckats gå hela vägen NÅNSIN.

Lisen23

Min fru har haft vestibulit i över 10 år och vi har inte kunnat genomföra ett ”riktigt” samlag sedan dess. Det är och har varit ett oerhört lidande inte bara fysisk utan även psykiskt,mest naturligtvis för min hustru men även för mig. Men det kan jag bortse från. Jag blir väldigt besviken av att ungdomsmottagningar, gynekologer med mera har så lite kunskap om vestibulit. Det tog flera år innan vi kunde få diagnosen.

Bykov

Tycker det är bra att vestibulit uppmärksammas. Själv skäms jag och vågar inte gå ut öppet. Ingen vet. Har hållit det hemligt i tre år.

Sofia

Det är oerhört jobbigt att hela tiden få höra att det inte finns någon egentlig forskning om vestibulit och att inget botemedel finns! Samtidigt läggs massor av pengar på att ta fram viagra till 60 åriga män. Jag förstår inte resonemanget! Jag hade kunnat betala hur mycket som helst för ett piller som gjorde att jag slapp leva med smärtan dag ut och dag in! Inse att forskning behövs!

Jag

Hanna Blanksvärd

Publicerad: