Sexuellt tvång mot var tredje flicka

Oftast jämnåriga eller äldre kamrater som tvingar dem

Var tredje flicka under 13 år har utsatts för någon form av sexuellt tvång. Oftast är det jämnåriga eller äldre kamrater som tvingar dem.

Det visar en avhandling av IngBeth Larsson, beteendevetare och doktorand på institutionen för hälsa och miljö vid Linköpings universitet.

Flickor är mest utsatta - 30 procent av flickorna har utsatts - men även tio procent av pojkarna har likadana erfarenheter av tvång som flickorna.

Hot eller mutor

Barnen har genom hot eller mutor tvingats till allt från pussar, att visa sitt könsorgan, att ta på den andres könsorgan och försök till samlag.

– Det vanligaste är imitering av samlag och pussar och kramar, säger IngBeth Larsson, som presenterar undersökningen i morgon.

Gymnasieungdomar mellan 18 och 20 år fick svara på frågor om upplevelser som de hade före 13-årsåldern.

Vid definition

Det här handlar inte om incest eller barn som blir utsatta för grova sexuella övergrepp. Det här handlar om ”normala” barn och gränsöverskridande sexuella handlingar.

– Med den här vida definitionen låter 30 procent ganska lite. Väldigt många har nog haft någon upplevelse av gränsöverskridning eller närmanden, säger Anders Nyman, psykolog på Rädda Barnen och fortsätter:

– En ny engelsk undersökning visat att den vanligaste formen för sexuella övergrepp är att en flicka i nedre tonåren blir utsatt av någon som hon nyss har träffat, säger han.

"Dags att uppmärksamma"

Han välkomnar diskussionen som kommit upp.

– Det är dags att uppmärksamma det här. Om jag märker att det är många som är drabbade blir det lättare att prata om det blir det kanske lättare att avvisa någon kraftfullt.

Av de tillfrågade ungdomarna svarade tio procent av flickorna och två procent av pojkarna att de hade haft en icke ömsesidig sexuell kontakt med någon som var minst fem år äldre när de själva var under tretton år. I hälften av fallen handlade det om en äldre tonåring.

1996 publicerade Stockholms skolors informationsenhet en studie ”STOPP för sexuella trakasserier - om sexuella trakasserier i skolmiljöm”. 714 flickor i grundskolans årskurs 9 och gymnasiets årskurs 1 svarade på en enkät. 47 procent av de tillfrågade flickorna hade någon gång under sin skoltid blivit utsatta för sexuella trakasserier. 8 procent av flickorna hade någon gång varit utsatta för sexuella trakasserier från en lärare.

77 procent av flickorna hade varit utsatta för vad de kallar sexuella skämt.

Chatt för unga kvinor

Ulrika Eklund på Alla Kvinnors Hus arbetar med unga tjejer och hon känner igen bilden som ges i den nya undersökningen.

– Jag blir inte särskillt förvånad. Det är väldigt många som är utsatta, säger Ulrika Eklund.

Hon betonar vikten av en attitydförändring. Och att vuxna måste ta ansvar.

– De vuxna måste våga se och säga till. De måste sätta gränser och prata om de här sakerna, säger hon och fortsätter:

- Det ska inte tillåtas att tjejer blir kallade för hora på skolorna eller att de blir uppslängda på ett biljardbord, medan någon annan drar ner byxorna.

Många flickor ringer till tjejjouren för att prata. Det kan handla om allt från problem med pojkvännen till att de blivit våldtagna.

Nu finns en rådgivningschatt för unga kvinnor som utsätts för sexuella övergrepp. Tjejjouren på Alla kvinnors hus driver chatten som är öppen på torsdagkvällar mellan klockan 18 och 21 på adressen: www.tjejjouren.org.

Syftet är att göra det enklare för unga kvinnor att få stöd och råd kring sexuella trakasserier, misshandel och våldtäkt.

Pernilla Fagerström

Publisert: