Li måste skilja sig för att få bli kvinna

avEsbjörn Sandin

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Stefan Jerrevång
”Förnedrande” Li har gjort ett könsbyte i USA – men för att det ska bli juridiskt giltigt måste hon skilja sig från sin fru Mariann. ”Det är förnedrande”, säger Li om lagen.

Li bytte kön och blev kvinna.

Men för att könsbytet ska godkännas juridiskt måste hon skilja sig.

– Det är förnedrande. Jag vill fortsätta vara gift med min fru och kunna resa utomlands utan trassel, säger Li, 59.

Socialstyrelsens rättsliga råd avvisade hennes ansökan om att få bli kvinna i lagens mening. Orsaken är en nästan 40 år gammal lag: Bara ogifta kan få könsbyte fastställt juridiskt.

– Jag känner mig fast. Vi vill inte skiljas och jag vill slippa bli trakasserad för den jag är. En gång blev jag till exempel förnedrad vid incheckningen på en flygplats i London, säger Li.

Gifta i 25 år

Hon och Mariann har varit ett par i 25 år och gifta sen 2005. De träffades långt innan Li kring 2002 upptäckte att hon var en heterosexuell kvinna.

– Jag var tvungen att byta kön. Annars hade jag inte överlevt. Jag föddes flicka men kroppen utvecklades till man. Jag förstod det först när jag blev 51 år då kroppen tog slut, berättar Li.

Förändringen var påfrestande för både Mariann och Li. För familj och vänner var det tufft.

Li åkte till USA och genomgick en könsbytesoperation. Den gick bra men i Sverige vägrade myndigheterna att ändra hennes könsidentitet.

– Det strider mot de mänskliga rättigheterna, grundlagen och intentionen med lagen om könsneutrala äktenskap, säger Li.

”Situationen är absurd”

Göran Ewerlöf, ordförande i Socialstyrelsens rättsliga råd, säger att han gärna tillmötesgått Lis önskan. Myndigheten har föreslagit att regeln om att bara ogifta får byta könsidentitet tas bort.

– Men vi måste följa gällande lag, om en myndighet inte gör det skulle det bli anarki. Fast situationen är absurd nu när vi har en lag om könsneutrala äktenskap.

Li har överklagat rådets beslut.

Socialminister Göran Hägglund (KD) säger sig anse att det aktuella kravet spelat ut sin roll. Han vill dock avvakta en utredning innan regeln tas bort.

Lis fru Mariann tycker att lagstiftningen drabbat henne hårt.

– Plötsligt är man inte värd något, trots att jag är hennes fru och har stöttat henne hela tiden.

Publicerad: