Taggig kondom ska stoppa våldtäkter

avWilliam Svärd

Foto: antirape.co.za
VASST VAPEN Sydafrikanska läkaren Sonnet Ehlers med den taggiga kondomen som ska stoppa våldtäktsmän.

Den sydafrikanska läkaren Sonnet Ehlers har uppfunnit ett vapen mot våldtäktsmän:

En kondom med taggar.

För 40 år sedan klev en våldtagen kvinna in på sjukhuset där Ehlers jobbade. Kvinnan hade död blick och såg ut som ett levande lik.

– Hon tittade på mig och sade ”om jag bara hade haft tänder där nere", säger Ehlers till CNN.

Nu är det möjligt.

Kondom med tänder

Sonnet Ehlers har uppfunnit Rape-axe – kondomen med ”tänder”. Den ska kvinnor ska bära i sitt underliv som skydd mot våldtäktsmän.

Den sätts in ungefär som en tampong och har vassa tandliknande krokar på insidan. Om en man sedan penetrerar kvinnan fastnar krokarna i mannens penis.

När den väl har fastnat kan kondomen bara tas bort av läkare. Tanken är att våldtäktsmän ska söka sig till sjukhus där de kan gripas av polisen.

– Den gör ont, han kan inte kissa eller gå när den när på. Om han försöker ta bort den klämmer den åt ännu hårdare, förklarar Ehlers.

Taggarna ska dock inte vara så vassa att de orsakar sår.

”Ingen lösning”

Nu delar Ehlers ut kondomen till kvinnor i det våldtäktsdrabbade Sydafrika under fotbolls-VM. Hon vill att kvinnor ska använda den när de går på blind-date och när de rör sig i områden där de inte känner sig säkra.

Kritiker invänder att kondomen inte är någon lösning på problemet med våldtäktsmän. Snarare kan den göra att kvinnor riskerar att utsättas ut för grövre våld från män som fastnar.

Victoria Kajja på Center for Disease Control and Prevention i Uganda säger till CNN att kondomen ”förslavar” kvinnor, så att de känner sig utsatta, rädda och sårbara hela tiden.

– Dessutom hjälper den inte mot de psykologiska problem som en våldtäkt orsakar, säger hon.