"Jag satt på nätterna och tecknade"

Publicerad:
Uppdaterad:

RELATIONER

Idag är Emelie glad att hon tvingades ge upp jobbet som målare

SMAKPROV. Emelie tar ofta upp skillnaden mellan kvinnors och mäns sätt att agera och tänka och många av de historier hon hört i fikarummen på byggarbetsplatserna har förevigats i seriestrippar.
SMAKPROV. Emelie tar ofta upp skillnaden mellan kvinnors och mäns sätt att agera och tänka och många av de historier hon hört i fikarummen på byggarbetsplatserna har förevigats i seriestrippar.

En skada i armbågen tvingade Emelie ­Wedhäll, 29, att sadla om.

På en praktikplats föddes idén till hennes första seriestripp – och början på en helt ny karriär.

Foto: STEFAN MATTSSON
SATSAR PÅ DRÖMMEN. Än kan Emelie inte leva på att teckna så hon hoppar in som lärarvikarie. Men hon har tagit första stegen mot drömmen – en egen ateljé.

Jag har alltid gillat att teckna, men när jag sökte till gymnasiet blev det byggprogrammet eftersom jag ville skaffa mig ett yrke som jag skulle kunna börja jobba med direkt. Jag utbildade mig till målare och älskade verkligen mitt jobb.

Efter gymnasiet började jag som lärling och vande mig snabbt vid att vara ensam tjej ute på byggarbetsplatserna. Det dröjde inte länge innan min chef upptäckte min konstnärliga ådra och lät mig måla väggdekorationer på fri hand, i trappuppgångar till exempel. Stämningen var rå men hjärtlig, jag trivdes bra med att jobba med bara killar.

En sak lärde jag mig snabbt: att ta och ge kritik. Om jag inte gjort ett tillräckligt bra jobb så fick jag veta det direkt. Så var det inte alls när jag några år senare jobbade på en fabrik med bara kvinnor. Då var det mycket skitsnack och falskhet, något jag aldrig upplevde ute på ­byggena.”

Ett uppdämt behov

”Tyvärr gjorde alla tunga lyft och obekväma arbetsställningar att jag slet ut min armbåge, och efter åtta år tvingades jag sluta. Eftersom jag ville göra något kreativt började jag praktisera på en tatuerarstudio. Jag fick träna mig på att rita och komma på nya motiv hela dagarna. Det var då jag fick idén till min första seriestripp. Plötsligt var det som om jag fick utlopp för ett uppdämt behov. Jag satt uppe halva nätterna och tecknade och skapade serier utifrån roliga händelser som jag eller folk i min omgivning varit med om. Tidigare hade jag bara ritat lite då och då, men det var först nu jag verkligen insåg att serietecknandet var min grej. Jag skickade in mina serier till en tävling som tidningen Metro arrangerade och lyckades bli en av tio finalister som fick åka till Stockholm och träffa folk i seriebranschen. Där fick jag kontakt med flera serietidningar och förlag och fick uppdrag för tidningar som Rocky och Pondus.

Jag har stor användning av min bakgrund som målare, jag tar ofta upp skillnaden mellan kvinnors och mäns sätt att agera och tänka och många av de historier jag hört i fikarummen på byggarbetsplatserna har förevigats i mina ­seriestrippar.”

Drömmer om en egen ateljé

”Än kan jag inte leva på att teckna, så jag hoppar in som lärarvikarie ibland. Drömmen är att ha en egen ateljé och kombinera serietecknandet med att måla tavlor och göra motiv till motorcyklar, hjälmar och bilar.

Så här i efterhand känns det positivt att jag fick min förslitningsskada. När jag stod utan jobb och inte hade en aning om vad jag ville göra av mitt liv var det jättejobbigt, men det blev den knuff jag behövde för att våga byta karriär och förverkliga mina konstnärliga drömmar.

För två år sedan flyttade jag från ­Linköping till Stockholm utan att ha ordnat vare sig bostad eller jobb. I många år var jag rädd för förändring, men i dag har jag större tilltro till mig själv och till att saker och ting löser sig om man bara vågar satsa. Nu vågar jag ge mig in i nya projekt utan att veta var de slutar.”

Emelies bästa karriärtips

Skilj på din egen vilja och andras. Är du tillräckligt motiverad och följer dina drömmar är chansen stor att du lyckas med det du företar dig.

Bestäm vad som är en lyckad karriär för dig. Att lyckas kan innebära så mycket mer än att klättra på karriärstegen. Det kan lika gärna vara att byta yrke, starta eget eller våga välja ett jobb med mindre inkomst men större möjlighet att utvecklas.

Jobba bort dina inre begränsningar. Du klarar mycket mer än du tror.

Strunta i vad omgivningen tycker om ditt karriärval. Stå på dig och lita på att det mesta löser sig, bara du är tillräckligt målmedveten.

Publicerad: