”Jag blev vd när jag var 19”

RELATIONER

Jenny tog över familjeföretaget i Lannavaara

1 av 2

Hon var tonåring när hon tog över i familjeföretaget. Nu strömmar turisterna till Jenny Söderström i Lannavaara, Lappland, för att vaska guld.

”Mina föräldrar grundade sitt företag, Kristallen, när jag var liten. När jag var 17 blev min mamma svårt sjuk, och i samma veva berättade pappa att han på sikt skulle vilja dra ner på sin arbetstid. Två år senare dog mamma, och då bestämde jag mig för att det var dags att anta utmaningen och axla vd-rollen. Det kändes viktigt att förvalta arvet efter mamma, och eftersom min bror skulle göra lumpen fanns det inget annat alternativ om företaget skulle vara kvar i familjen.

Många undrade hur jag som var så ung skulle klara av att vara vd, men själv funderade jag inte så mycket, jag bara såg till att tackla utmaningarna i takt med att de kom. Jag har ingen högskoleutbildning utan har försökt lära mig av mina egna erfarenheter. Hittills har det fungerat bra.”

Turister från alla hörn

”Vi tar vara på naturen här uppe och arrangerar kurser och utflykter för turister som vill prova att vaska guld och lära sig mer om kristaller och mineraler. Vi arrangerar också utbildningar i gemmologi, läran om ädelstenar. Det känns fantastiskt att människor från jordens alla hörn kommer hit, till lilla Lannavaara, för att njuta av den norrländska naturen. Varje år kommer ett par hundra turister, varav många är stammisar.

Företaget har sju åretruntanställda och ett tjugotal säsongsanställda. Lannavaara är en liten by, med bara 120 invånare, så alla beslut jag fattar får konsekvenser. Kan jag anställa en person till innebär det kanske att en ny familj kan flytta hit, vilket i sin tur kan rädda kvar byns Konsumbutik. Många unga flyttar härifrån efter gymnasiet och nog har det känts lockande för mig också, men samtidigt känner jag ett ansvar för min hembygd. Visst har det varit tufft ibland, men jag ångrar definitivt inte att jag följde mitt hjärta och stannade kvar.”

Stötte på fördomar

”När jag var ny som vd kunde jag ibland stöta på fördomar, särskilt från utländska besökare, som ofta bad att få prata med chefen när jag svarade i telefon. De kunde inte tänka sig att en ung tjej var vd. Jag kände verkligen ett behov av att visa vad jag gick för i början, men vid det här laget har jag samlat på mig mycket kunskap och blir oftast behandlad med respekt.

Jag hoppas att fler unga vågar gå mot strömmen och stanna kvar i glesbygden. Om de bara vågade ta steget, tror jag framför allt att många unga kvinnor skulle kunna betrakta företagandet som ett sätt att förverkliga sig själva och få utlopp för sina intressen. Genom att driva ett eget företag så får man makt att påverka sin egen situation och en möjlighet att påverka sin framtid.”

Vågar gå egen väg

”Nackdelen med att driva företag på en så liten ort som den här är att man blir lite av en mångsysslare. Om till exempel datorn går sönder vill jag helst inte ringa någon som måste köra femtio mil tur och retur bara för att titta på den, så jag försöker fixa det mesta själv. Jag jobbar mycket med videkonferenser och telefonmöten för att slippa långa resor. Närmaste större stad är Kiruna, som ligger 13 mil bort.

Jag är glad över att jag alltid vågat gå min egen väg och stå för den jag är. Jag älskar verkligen tystnaden och lugnet här i Lannavaara. För mig är det värt allt jobb och slit.”

Jennys bästa karriärtips

Var envis och pröva dig fram tills du når dina mål. Betrakta motstånd som en utmaning och ha en positiv attityd. Oavsett om du vill starta eget eller siktar på att göra karriär som anställd så är rätt attityd en enorm tillgång.

Gå din egen väg och undvik att snegla alltför mycket på vad andra. Skapa din egen definition av framgång och våga göra det du själv vill snarare än det du tror att andra förväntar sig av dig.

Våga tänka tanken att ta över ett befintligt företag. Många 40-talister går i pension de närmaste åren och massor av företag kommer att vara till salu. Det finns många fördelar med att ta över en befintlig verksamhet – till exempel finns det redan en uppbyggd kundstock vilket kan öka dina chanser att lyckas.

Annika Wihlborg