Relationer

Därför går kändislyckan i kras

Av: 

Åsa Passanisi

RELATIONER

Experten: De vill leva i ständig förälskelse – och visa upp den

Kändisäktenskapen går i kras på löpande band.

Senast i raden är Camilla Läckberg och Martin Melin som nyligen berättade att de nu går skilda vägar.

– Många jobbar hellre på att bli framgångsrika i sin karriär än i sitt äktenskap, säger relationsexpert Eva Rusz.

Eva Rusz är ­Aftonbladets relations­expert.
Eva Rusz är ­Aftonbladets relations­expert.

Skilsmässorna duggar tätt i kändis-Sverige. Bara det senaste året har flera utåt sett lyckliga par valt att gå skilda vägar.

Förra årets största skräll var kanske när Fredrik och Filippa Reinfeldt berättade att de flyttar isär.

Även Lena Philipsson och Per Holknekts korta men intensiva äktenskap gjorde stora rubriker.

Att kändisäktenskapen inte håller är inget nytt fenomen. I Hollywood talar statistiken sitt tydliga språk. Ingen annanstans i USA skiljer sig folk så frekvent som där.

Gifta i 55 timmar

Ofta handlar det om korta, dramatiska äktenskap där nyheten om den storslagna förälskelsen knappt hunnit gå i tryck innan det blivit dags att ta av sig ringarna.

Ett av de kortaste hittills – Britney Spears och Jason Alexander – varade bara i 55 timmar.

Renee Zellweger och Kenny Chesney härdade ut lite längre, och hann vara gifta i 128 dagar innan Chesneys otrohet satte punkt för äktenskapet.

– Jag brukar kalla det här för ”skrotningstaktik”, man vill vara i en ständig förälskelse, ha en perfekt partner, visa upp sin kärlek för hela världen på en gång. Sedan när det hela lugnat sig kan man inte hantera vardagen tillsammans, säger Eva Rusz, som tycker att människor i allmänhet skiljer sig alldeles för lättvindigt.

”Kan inte ta ett steg”

Men offentliga personer är mer utsatta – både för förälskelser och skilsmässor.

– De är jämt i rampljuset, kan inte ta ett enda steg utan att någon ser och många jobbar hellre på att bli framgångsrika i sin karriär än i sitt äktenskap.

Enligt Eva Rusz är det vanligt att kända personer dessutom väljer partners som liknar dem själva alldeles för mycket. Kärleken ska snabbt basuneras ut, förlovningen ska gärna ske bara ett par veckor efter första dejten och sedan kommer kanske en bebis på dagen nio månader senare.

– Det här är ofta inte ett särskilt lyckat koncept. I långvariga relationer tar man det lugnare, man avlöser varandra och hjälps åt med att få ihop livet. Ibland får någon stå tillbaka för att den andre behöver satsa på sitt yrke. Men det viktiga är att man turas om. Det fungerar ofta dåligt om båda ska fokusera på sin karriär samtidigt.

Publisert: