Modellagenturer: Vi jobbar inte så

Av: Sara Lodin

Publicerad:

En agentur i Stockholm uppges ha raggat modeller utanför anorexiklinik

1 av 3
Anorexiakliniken Modellagenturer ska ha stått här, utanför en anorexiaklinik i Stockholm och raggat modeller. Men uppgifterna ifrågasätts av personer i branschen.

En större Stockholmsbaserad modellagentur har uppvaktat patienter inlagda på en anorexiklinik i Stockholm, skriver Metro.

När de unga flickorna varit ute på promenader har agenter närmat sig dem.

– Det är ju oerhört cyniskt. Det måste vara någon slags övertramp, det är helt förkastligt, säger Anna-Maria af Sandeberg, verksamhetschef för Stockholms centrum för ätstörningar, SCÄ, till Aftonbladet.

På SCÄ vårdas ungefär 1300 patienter med ätstörningssjukdomar som anorexi och bulimi årligen. För ungefär 1-1,5 år sedan brukade en grupp inlagda flickor gå på promenad en viss tid på förmiddagen – en tid som modellagenturen ska ha känt till.

– Det var i samband med en promenad med personal som modellagentur kom fram till en av tjejerna och erbjöd henne kontrakt med agenturen. Det var en av de smalaste flickorna där, säger Anna-Maria af Sandeberg.

Inte första gången

När händelsen blev känd på avdelningen visade det sig att det inte var första gången.

– Det var flera tjejer som berättade att "Det där har hänt mig" och då förstod vi att det var något som hänt tidigare också.

Hon berättar att flickornas föräldrar blev oerhört upprörda över händelsen på promenaden. Tillsammans med personal från kliniken besökte föräldrarna den gällande agenturen och konfronterade dem. Enligt Anna-Maria af Sandeberg har hon inte hört om något mer fall sedan dess, men konstaterar att det är möjligt att det förekommit även det senaste året.

Numer har rutinerna ändrats och flickorna går inte längre i stor grupp på bestämda tider.

Är det en modellagentur som uppvaktat flickorna eller kan det ha varit flera?

– Vad jag vet så har det handlat om en. Jag vet inte om det har varit flera men det kan ha förekommit.

Att en modellagentur kommer fram och försöker värva anorektiker under behandling är Anna-Maria af Sandeberg starkt kritisk till.

– Jag vet inte hur flickorna reagerade men jag kan tänka mig att några kan ha blivit glada och uppmuntrade. Men vi är väldigt tydliga med att vi inte tycker att de ska någon som hest kontakt med modellagenturer när de går under behandling, säger hon och fortsätter:

– Det är oerhört negativt, de blir uppmuntrade och får veta att de är fina och inte behöver göra någonting för att gå upp i vikt. Det kan försena motivationen att bli frisk.

Ingen av modellagenturerna som Aftonbladet har varit i kontakt med vill kännas vid händelsen.

– Det är ju så extremt att det är svårt att tro att någon gör så. Företaget får ju bara bad-will om det kommer ut, men vi vet ju att vi var där, säger Anna-Maria af Sandeberg.

"Fruktansvärt oförskämt"

Mika Kjellberg, delagärare till Mikas modellagentur i Stockholm, blir upprörd när ämnet kommer på tal.

– Vi skulle aldrig någonsin uppmana någon att stå utanför en anorexi-klinik och värva folk. Det är ju så fruktansvärt oförskämt att jag saknar ord för det. Vi jobbar inte så, säger hon.

Vad gör ni om någon är sjuk i anorexi?

– Anar man att någon är sjuk försöker vi hjälpa dem. Vi vill inte exploatera sjuka människor, det vill ingen modellagentur. Är de omyndiga talar vi med föräldrarna.

Enligt Mika Kjellberg iakttar man försiktighet om någon kommer tillbaka efter att ha varit sjuk, men det är möjligt att återvända.

– Om någon blir frisk och vill komma tillbaka så kan de göra det, säger hon.

Men det finns ingen gräns för hur smal man får vara?

– Vi håller ju inte på och mäter och väger personer. Nej, det gör vi inte.

Att någon större agentur skulle söka sig till en anorexiklinik tror hon inte.

– Jag har aldrig hört talas om det och kan inte tänka mig att någon skulle göra det. Det är otroligt kränkande och jättemärkligt. Jag tror inte att någon skulle göra det medvetet. Det är väl möjligt att någon kanske gått på någon utan att veta att den var sjuk, säger Mika Kjellberg.

"Har aldrig varit med om det"

Fredo Kazami, vd för agenturen Elite model management i Stockholm, säger att han är övertygad om att ingen konkurrent i branschen arbetar på det här sättet.

– Jag hoppas att inte någon seriös agent gör det här, och jag tror knappt att det är sant. När jag hörde det här i morse rös jag, det är så vidrigt och oacceptabelt. Det gör mig väldigt upprörd.

Anna-Maria af Sandeberg berättar att en del av deras patienter har varit eller är modeller när de kommer till SCÄ. Trots det säger sig Fredo Kazami inte känna till några sådana fall.

– Jag har aldrig varit med om det, men om någon börjar bli ohälsosamt smal kallar vi in föräldrar, diskuterar saken och slutar representera personen. Ingen agentur eller kund skulle vilja koppla sig till en person som är sjuk. Vi tackar nej till personer med anorektiska tendenser, säger Fredo Kazami.

"Självklart är vissa av tjejerna smala"

På Stockholmsgruppen hänvisar man till ett pressmeddelande om händelsen. I pressmeddelandet skriver företaget att de säger nej till tjejer med ätstörningar.

I pressmeddelandet går också att läsa: "Självklart är vissa av tjejerna smala eftersom det representerar vårt samhälles syn på vad som är vackert och vad som efterfrågas av de allra största internationella kunderna. Inget företag i någon bransch skulle överleva om man försöker sälja på kunderna en produkt de inte vill ha."

Publicerad: