Symtomen avslöjar om din hund är senil

Så vet du om din bästa vän drabbats av senilitet – veterinären berättar

Här är symtomen som tyder på att din hund drabbats av senilitet.

Sämre orienteringsförmåga och mer kontaktsökande kan betyda på att ditt husdjur drabbats av åldersförändringar i hjärnan.

– Det gäller att hålla hunden aktiv både fysiskt och psykiskt samt utfodra med ett högkvalitativt foder, säger veterinären Marianne Tornvall.

Det är inte bara vi människor som drabbas av senilitet. Även våra hundar blir senila och drabbas av åldersförändringar i hjärnan som gör att hunden drabbas av beteendeförändringar.

Marianne Tornvall, som är veterinär på sajten veterinaren.nu, berättar att det finns flera olika symtom som du bör vara uppmärksam på som ägare.

– Senilitet kan yttra sig lite olika på olika individer men ganska typiska tecken är att hunden börjat göra konstiga saker till exempel kissar inne och blir rädd för saker den inte brukar vara rädd för. Den kan bli inåtvänd och reagera långsamt, kräva mer uppmärksamhet av sin ägare, skälla mer samt verka förvirrad och desorienterad. Ibland kan symptomen förväxlas med eller förvärras av dålig syn och hörsel, säger hon.

Skillnad på raser

När hundarna drabbas är väldigt olika.

– Olika raser blir gamla vid olika åldrar. Generellt har de små hundarna längre förväntad livslängd.  När det gäller de små hundarna kan symptomen börja vid 11 års ålder och för större hundar kan det vara vid sju års ålder.

Vad kan jag göra som hundägare för att hjälpa min hund?

– Man ska hålla sin hund aktiv både fysiskt och psykiskt samt utfodra med ett högkvalitativt foder. I dag finns till exempel specialfoder som har en viss effekt på senilitet. Dessa innehåller E-vitamin, antioxidanter, hälsosamma fettsyror, aminosyror och andra tillskott som är bra för äldre hundar.

Minimedia

Publisert:

Ämnen i artikeln