Säg hej till Generation We!

RELATIONER

De kan allt om ny teknik och skapar internationella nätverk på internet – och de har inte ens fyllt 11 år!

Femåringar med mobiltelefoner, har världen blivit galen? Nej, generation We är här. De är unga världsmedborgare, tekniskt smarta och låter sig inte luras av reklam.

I USA älskar man att sätta etiketter på nya fenomen. Det amerikanska trendanalysföretaget Iconoculture har därför bestämt att dagens barn (mellan 0 och 10 år) ska kallas generation We.

I Sverige gör man sällan konsumentstudier på så små barn, men det finns gissningar kring hur framtiden kan se ut.

– Det som skiljer dagens barn från tidigare generationer är att de i ännu större grad använder mobiltelefoner och lever i en wiki-värld* där de ständigt söker information på nätet. De är vana vid att få snabb feedback och att oavbrutet kommunicera med omvärlden, säger Mats Lindgren, grundare av forsknings- och konsultföretaget Kairos Future, som bland annat studerar värderingar och konsumtionsvanor hos ungdomar.

Internationella nätverk

Mats Lindgren säger att dagens barn och unga snabbt skapar stora internationella nätverk genom sina kontakter på internet. Kairos Futures studier har visat att unga över hela världen är en mer ”globalt homogen” grupp än äldre generationer. En 15-åring i Indien och en 15-åring i Sverige är betydligt mer lika varandra än två 40-åringar i de länderna.

Tekniken är inte ett hinder för generation We, utan ett verktyg för att nå ett mål. Risken finns dock att föräldrarna inte hänger med.

– Vi föräldrar måste vara engagerade och försöka förstå vad barnen håller på med. Men barn har alltid haft behov av frizoner där de fått vara ifred från vuxna. Förr gick man ut på gården, nu leker man i ett community på nätet.

Föräldrarna påverkar

Eftersom barn umgås så mycket via datorn blir de också lätt påverkade av vad som visas på skärmen och vad det snackas om i chattrummen. Men det finns hopp, även för de föräldrar som är teknikrädda.

– Barn mellan 0 och 10 år, men även tonåringar, är väldigt formbara. De påverkas av vad föräldrarna gör. De påverkas mycket av kompisarna, men föräldrarna är mycket viktigare än vad de själva förstår, säger Mats Lindgren.

*Förklaring för dig som är äldre än 10 år:

Wiki, från hawaiianskans ord för snabb, är en webbplats där sidorna kan redigeras av besökarna själva. Exempel: uppslagsverket wikipedia.org.

Så känner du igen en WE-unge!

Mer om barn och teknik:

Maria André

ARTIKELN HANDLAR OM