”Burmas barn är extra utsatta”

RELATIONER

Barnen svälter och är på flykt

Foto: En liten hjälpsändning har kommit fram till en av byarna där Karenerna lever i misär bara några mil från de västerländska turistparadisen i Thailand.

En mycket stor del av folket i Burma lever i fattigdom och som så ofta är det barnen som tar mest skada av de vuxnas krig och maktspel. Efter att militärjuntan i Burma stoppat hjälpsändningar till landet riskerar hundratusentals barn och vuxan attt svälta ihjäl.
Idag, på den internationella barndagen, riktas ögonen mot Burmas barn.

Foto: En mamma som flytt från Burma kysser sitt barn i flyktinglägret vid gränsen mellan Thailand och Burma.

Sedan militären tog makten i Burma, 1962, har cirka två människor flytt landet. Ytterligare miljoner människor har av olika anledningar tvingats lämna sina hem och blivit flyktingar i sitt eget land. Situationen för barnen i landet är svår, bara hälften av alla barn i Burma får möjlighet att gå i skolan, barnsoldater är vanligt fenomen, liksom barnprostitution och trafficking.

- De burmesiska flyktingbarnen är extra utsatta, de flesta av dem har aldrig registrerats någonstans vilket gör dem i praktiken statslösa. De behöver dels tillgång till sjukvård, men de behöver också registreras, de behöver få utbildning och många av dem behöver också få nya föräldrar, säger Dr Cynthia Maung, en av årets vinnare av Worlds Childrens Prize for the Rights of Child till Palmecenter.se. Priset fick hon för sitt arbete med flyktingbarn från Burma och Thailand.

Burma är i stort nöd av omvärldens hjälp med matleveranser och sjukvård men på grund av de senaste oroligheterna i landet har den styrande militärjuntan stoppat transporten av matvaror i flera områden. Biståndet behövs främst till små barn och många av dem lider av sjukdomar som tuberkulos och hiv eller aids. Matleveranserna består framför allt av ris, bönor, olja, salt och olika proteinrika livsmedel. Militärjuntan har helt förbjudit folket i Burma att hämta ut ris.

Svenskar hjälper Burmas barn

Unicef finns på plats i Burma och hjälper barnen och deras familjer.
– Vi ser till att få fram bättre och barnvänligare skolor för att få fler barn i skolan, inte minst flickor som ofta kommer i andra hand. Vi sprider kunskap om de små barnens behov och om barns rättigheter till föräldrar, förskollärare och lärare, skriver Unicef på sin på hemsidan där man också kan skänka pengar till Burmas barn.

Det har upprättats flyktingläger i Thailand och där finns just nu cirka 140 000 burmesiska flyktingar, svenska Sida och Diakonia finns på plats för att hjälpa.

ARTIKELN HANDLAR OM