”Det finns de som klarar att sälja sex utan att ta skada”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-02-02

Debattören Petra Östergren vill göra prostitution lagligt

Petra Östergren har skrivit boken ”Porr, horor och feminister” om samhällets syn på kvinnor som säljer sex. Boken är baserad på möten och intervjuer med prostituerade.

”Väldigt många sexsäljare vill att prostitution ska ses som vilket jobb som helst”, säger Petra Östergren.

Finns den lyckliga horan?

– Varför är det ingen som frågar om den lyckliga journalisten eller den lyckliga läkaren finns? Men visst, det finns de som klarar av att sälja sex utan att ta skada. De gör det frivilligt som ett sätt att tjäna pengar. Men jag skulle säga att en mycket liten del ser det som en hobby.

Tycker du att det är det är ett vanligt jobb?

– Jobbet är mycket speciellt. Dels på grund av samhällets syn på det, dels för att det kan vara väldigt intimt. Men samtidigt finns det väldigt många sexsäljare som vill att det ska ses som vilket jobb som helst, som massörer eller terapeuter. Men på grund av prostitutionslagstiftningen kan de inte registrera en firma, eller arbeta på det sättet de vill.

Arbetar man på ett sätt man vill när man har sex med tio män per dag?

– Har man så många kunder om dagen är man oftast utsatt för press utifrån. Det vill säga att det inte är frivilligt. Och då handlar det inte om prostitution, utan om människohandel och sexuella övergrepp. Jag tycker att prostitutionen ska avkriminaliseras och att kopplerilagen ses över, allt i samråd med sexsäljare.

Om det nu finns lyckliga horor, varför hörs och syns de inte i den offentliga debatten? När någon talar ut är det oftast anonymt.

– Den som går ut och säger att hon säljer sex blir socialt utstött. Man kan jämföra det med hur det var att vara homosexuell för hundra år sedan. Sedan finns det den juridiska aspekten, ens partner anmäls för koppleri och man anses vara en dålig mamma.

Hanna Radtke