”Män vill höra att kvinnan trivs och vill men det är en myt”

RELATIONER

Jämo Claes Borgström tror inte på ”den lyckliga horan”

Claes Borgström är jämställdhetsombudsman och advokat. I somras uppmanade han fotbollslandslaget att bojkotta VM som protest mot de tyska statliga bordellerna.

Foto: Henry Lundholm
”Forskning visar att kvinnor som prostituerar sig vill sluta”, säger Claes Borgström.

Finns den lyckliga horan?

– Män vill gärna höra att kvinnan trivs och vill, men det är en myt. Om han tänkte på att han utnyttjar henne skulle det inte vara lika attraktivt att köpa sex längre. Nästan all forskning visar att kvinnor som prostituerar sig vill sluta. Och ingen vill att ens barn ska prostituera sig. Det är en samhällsfråga och ett samhälle där män köper kvinnors kroppar är inte jämställt.

Men om en person vill prostituera sig, varför ska samhället lägga sig i vad hon gör med sin kropp?

– Man har inte rätt att bestämma över sin kropp i alla sammanhang. Man kan dra en parallell till trafficking, där miljoner kvinnor utsätts för ett oerhört lidande. Även om en kvinna går med på människohandel är det straffbart för den som utsätter henne för det.

Många sexsäljare är missnöjda med prostitutionslagen. Eftersom det är olagligt att köpa sex måste de smyga och jobbet blir farligt och osäkert.

– Jag förstår den aspekten. Men det leder inte till slutsatsen att vi ska ha statliga bordeller i Sverige. Legalisering är inte önskvärt eftersom det vore att konservera en situation som vi måste förändra. I dag vilar lagstiftningen på att prostitution är ett övergrepp, därför är det mannen som straffas och inte kvinnan.

Lagen finns, men män fortsätter att köpa sex och kvinnor fortsätter att sälja. Varför är det så svårt att se på det som ett vanligt jobb?

– Du menar att kvinnor som är arbetslösa skulle förlora a-kassan om de inte prostituerade sig? Det är orimligt. Lagen räcker inte för att få bort den rådande könsmaktsordningen, men det är en del i förändringsprocessen.

Hanna Radtke