Barbies onda kusin – en hårribel docka

avHelena Utter

RELATIONER

USA: Föräldrar rasar mot nya dockan – en fashionista som tycker att raka benen är priset man får betala för att vara vacker

Foto: mattel.com

Hon är en 15-årig fashionista som tycker att raka benen är priset man får betala för att vara vacker.

Clawdeen Wolf är dockan som får Barbie att framstå som en foträt söndagsskoleflicka.

– Flickor i en viss ålder vet hur generande det kan vara med hårväxt på oönskade ställen, säger tillverkarna av dockan.

Foto: mattel.com

Barbietillverkaren Mattels nya serie med dockor lanserades förra året i USA med en webbplats där besökarna kan följa livet på skolan Monster High i en webb-följetong.

Personerna är tjejer i 15-årsåldern, alla med kopplingar till olika monster ur litteraturhistorien, som t ex Drakula och Frankensteins monster.

Fashionista med "generande hårväxt"

Clawdeen Wolf är förutom en inbiten fashionista med drömmar om ett egen modeimperium, dotter till en varulv.

– Mitt hår är som hämtat ur en schampooreklam – och det är just vad som växer på mina ben. Plocka och raka är definitivt ett heltidsjobb, men det är lågt pris att betala för att vara så skrämmande vacker, står det i Clawdeen Wolfs profil.

Hennes favoritsysselsättning är att ”flirta med killar”.

”Sexualiserade dockor”

I USA har monsterdockorna med sina extremt smala lår och midjor, stora huvuden och sexiga kläder, väckt upprörda känslor.

– De här sexualiserade dockorna bygger upp ett skönhets- och kroppsideal som får små barn att känna det som att de duger bara om de blir objektifierade, säger psykologen Dale Atkins till tidningen Daily Mirror.

Tillverkarna hävdar att monsterdockorna tvärtom visar att det är okej att vara annorlunda.

– Monster High handlar om att vara stolt över sina tillkortakommanden och acceptera andras, säger en taleskvinna för Mattel till Daily Mail.

”De vet hur generande det kan vara med oönskad hårväxt”

Dessutom, menar hon, riktar sig monsterserien till flickor i åldern 10 till 12 år.

– Claudeen Wolf är en tonårig flicka. I webb-episoderna måste hon vaxa och raka sig mellan lektionerna. Flickor i en viss ålder vet hur generande det kan vara med oönskad hårväxt på oönskade ställen, säger hon.