Tänder till – på pappas vanor

Ny forskning: Föräldrarnas beteende attraktivt hos partnern

Kungen och Chris O’Neill har två saker gemensamt – Madeleine och rökningen.

Ingen slump, enligt ny svensk forskning.

– Precis som flera djurarter attraheras vi av egenskaper och beteenden som våra föräldrar har, säger forskaren Hanna Aronsson vid Stockholms universitet.

Prinsessan Madeleine.
Prinsessan Madeleine.

Det är inte särskilt svårt att se likheten mellan en ung drottning Silvia och prins Carl Philips flickvän Sofia.

Och enligt ny forskning från Zoologiska institutionen och Centrum för evolutionär kulturforskning på Stockholms universitet är valet av partner, eller snarare vem man attraheras av, varken en tillfällighet eller genetiskt nedärvt.

10 000 i undersökningen

– Vi har frågat över 10 000 personer om deras sexuella preferenser och sedan jämfört dessa med egenskaper deras föräldrar har, säger Hanna Aronsson.

Forskarteamet har tittat på visuella detaljer som hårfärg, ögonfärg, glasögon och tatueringar, men också specifika beteenden som rökning.

– Vi såg ett tydligt samband, speciellt bland heterosexuella män, att de attraheras av rökande kvinnor om deras mammor också varit rökare, säger Hanna Aronsson.

Men när det gäller glasögon hade föräldrarnas utseende en negativ inverkan.

– Män med en glasögonanvändande pappa attraherades inte av kvinnor som bär glasögon. Man kan spekulera i att de kanske lärt sig att koppla samman glasögon med manlighet under barndomen, och därför inte finner det särskilt attraktivt, säger Hanna Aronsson.

Hoppas kunna hjälpa

Så vad kan vi ha för nytta av den här informationen?

– Det är alltid intressant att veta varför vi människor fungerar som vi gör. Att man attraheras av dem som liknar ens föräldrar har varit känt sedan tidigare, men nu har

vi mer vetenskapligt stöd för detta. Förhoppningsvis kan det kanske hjälpa folk med problematiska sexuella preferenser i framtiden.

Aftonbladets bloggar
Publisert: