Män smygplåtas i Stockholms tunnelbana

RELATIONER

Tänk dig att en främling plåtar dig i smyg på bussen eller på tåget.

Bilden publiceras därefter på nätet och vem som helst kan tycka till om hur snygg – eller ful – du är.

Nu är det verklighet. I Sverige.

Foto: Män smygplåtas i tunnelbanan och läggs ut på nätet.

På nya sajten ”Stalkholmed” (stalkholmed.tumblr.com) läggs smygtagna bilder på Stockholmsgrabbar med fördelaktigt utseende ut utan deras kännedom, uppger tidningen Metro.

Idén är enkel och har redan gjort succé internationellt. Spana – klicka – dela. Du ser en snygg kille på bussen, knäpper en bild och laddar upp på sajten som allmänt ögongodis.

– Drivkraften tycks vara beundran. Alltså att man helt enkelt vill uppmärksamma folk som ser bra ut, och det är ju ganska harmlöst. Men det finns en baksida av myntet, de som fotar kan också ha andra, dolda, avsikter, säger Elza Dunkels, internetforskare vid Umeå universitet, till Metro.

Brittisk föregångare

I Storbrittannien har den brittiska föregångaren ”Tubecrush” blivit så populär att de nu rekryterar amatörfotografer som kan ta experimentet över atlanten där det sedan tidigare finns flera kända liknande sajter.

I Sverige är det än så länge lagligt att fotografera på allmän plats.

– Det är inga problem att plåta på allmänna platser oavsett om personerna vet om det eller inte, men att publicera bilderna på nätet är inte helt okej, utan kan bryta mot personuppgiftslagen, säger Anders Ahlqvist, it-expert vid Rikskrim, till Aftonbladet.

Den som finner sig själv bland snyggingarna på ”Stalkholmed” och inte tar det som en komplimang kan mejla och begära att bli borttagen.

Thomas Hansen, 28, jobbar som pr-konsult och var en av de allra första som haffades på bild i tunnelbanan och upplagd på sajten.

– Det kändes lite läskigt att någon tagit en bild av mig, och framför allt eftersom bilden är äldre än publiceringsdatumet. Jag har ingen aning om när bilden är tagen mer än att den är tagen innan 18 september då jag hade en annan frisyr, säger han.

Han fick veta att han fanns med på sajten av en kollega.

– Men det är ju också lite smickrande att någon tagit sig tid att ladda upp den. Bilden får gärna ligga kvar så länge sajten är schysst och det inte skrivs något konstigt i kommentarerna.

Diskussion om könsroller

Än så länge är det bara män som kan plåtas och läggas ut till allmän beundran. Personerna bakom ”Stalkholmed” säger sig ha ett politiskt motiv till att de bara fokuserar på svenska män.

”Varför finns det en bred acceptans att betrakta kvinnor som passiva sexobjekt, men inte män,” skriver de på sajten och uppmanar till en diskussion om könsroller i samhället.

– Möjligen hade reaktionerna varit annorlunda om det varit tjejer i stället för killar. Men tjejer är å andra sidan – i långt större usträckning – redan utsatta för objektifiering. Det är en skillnad, säger Elza Dunkels till Metro.