Så hanterar du en bråkig relation

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

Familjerådgivaren Sverker Wadstein chattade om aggressioner och gräl i relationer

Sverker Wadstein. säger: Hej! Här är jag, Sverker Wadstein, familjerådgivare. Välkomna med era frågor.

pillan säger: Varför tror du att kvnnor slår sina män? Av samma skäl som män slår kvinnor?

Sverker Wadstein. säger: Nej det tror jag inte. Det handlar mer om desperation och frustration över situationen. När män slår handlar det mer om makt och förtryck. Det är ett våld "uppifrån".

gorm säger: Finns det familjerådgivare för när frun slår en? Min kompis har två gånger kommit med fläskläpp o blåöga efter duster med frun. Vart vänder man sig?

Sverker Wadstein. säger: Ja, det finns det. Din vän har nog problem med svårigheter att kommunicera, det är ju det som familjerådgivning går ut på - att lära sig kommunicera.

gurra säger: Min fru har varit våldsam några gånger. Jag vet inte hur jag ska hantera det. Det får mej att skämmas.

Sverker Wadstein. säger: Berätta för henne vad du känner. Försök prata om det vid ett annat tillfälle, när ni är lugna båda två.

lily säger: Jag har väldigt hetsigt temperament, och blir arg snabbt. Då går det ofta ut över min sambo. Har inte slagit honom men skrikit. Det tär på förhållandet. Hur ska jag göra?

Sverker Wadstein. säger: Fundera på om det finns andra känslor som ligger bakom agressionen. Jag tror det, det kan tex handla om rädsla för att bli övergiven.

Farbror Melker säger: Jorå, har väl fått en smocka någon gång av hustrun. Men hon är svagare än mig så det är lungt. Fast jag vet att hon sagt till dotrtern att smocka till sin karl ibland, det är inte så bra. Vad kan jag säga som far/make/svärfar?

Sverker Wadstein. säger: Våld är ett dåligt sätt att kommunicera på. Det skapar avstånd istället för närhet. Istället ska man tala och lyssna på varandra!

säger: Hej, hur vet man när man ska börja och sluta ett förhållande

Sverker Wadstein. säger: När människor börjar sitt förhållande finns jag som familjerådgivare inte med. Det klarar man själv. Men när man ska sluta, handlar det om att avståndet är så stort att man inte kan nå varandra på något sätt, vare sig psykiskt eller fysiskt. Men i mitt jobb avgör jag aldrig när par ska skiljas, det måste man bestämma själv.

mats säger: Jag och min partner bråkar jättemycket. Ofta tappar vi båda kontrollen, och det kan bli våldsamt från båda håll. Finns det åt vi kan göra?

Sverker Wadstein. säger: Säg vad du känner utan att anklaga den andra, försök säga din kritik utan att den andra måste försvara sig, då är risken mindre att det trappas upp till "eldstrid".

Pillan säger: Jag har slagit min kille några gånger. Men inte på ett misshandlarsätt. Jag har knuffat honom i ett skåp en gång, några gånger har jag örfilat honom och jag slår honom ofta på armen när han är dum. Är det misshandel?

Sverker Wadstein. säger: Nej, det är det inte. Men det är destruktivt och du ska försöka hitta andra sätt att tala om dina känslor för honom.

natan säger: Vad är det för fel på den som slår? Är det något psykiskt eller saknar man något hormon som säger stopp?

Sverker Wadstein. säger: Det är inget biologiskt fel, den som slår saknar inte något kemiskt. Men om man ska se djupare på detta, ofta när män slår så har de själva blivit kränkta som barn. När kvinnor slår så är det inte på lika djup psykologisk nivå, därför är det inte ett så allvarligt problem.

säger: Hur hanterar man svartsjukan på bästa sätt ?

Sverker Wadstein. säger: Ofta är det den som är svartsjuk som har problemet. Därför är det ganska lite som den som är utsatt för svartsjuka kan göra. Det kan handla om dåligt självförtroende, eller kontrollbehov.

säger: Hur ska man göra för att kunna få den andra partnen att prata om problem? Har försökt allt men inget blir bättre.

Sverker Wadstein. säger: Gå till en professionell familjerådgivare. Klarar man sig inte på egen hand, sök hjälp! Det lönar sig.

JensSthlm säger: Ja om tjejen slår eller förstör de saker man har, vad kan det bero på? Vad gör man åt det om man känner att man håller på att tröttna på en annars underbar partner för att hon beter sig som om det var två personer man var tillsammans med?

Sverker Wadstein. säger: Prata igenom vad ni vill uppnå med ert förhållande. Var tydliga båda två med vilka förväntningar ni har. Frustration som tar sig våldsamma uttryck kan ha att göra med besvikelser, som man inte är medveten om.

Christer säger: Finns det familjerådgivning för personer som kanske missuppfattar varandra då man kommer från olika kulturer, som Sverige och Sydamerika ?

Sverker Wadstein. säger: Varje familj har sin egen kultur, det är alltid viktigt att nogrannt jobba igenom och lära känna både sin egen "familjekultur" och sin partners. I mitt arbete är jag alltid nogrann med det, oavsett vilken etnisk bakgrund man har. Så ni behöver ingen särskild rådgivare, problematiken ingår hos alla familjerådgivare.

Att leva i en nära relation innebär alltid att man måste arbeta med sig själv. Precis som man behöver utvecklas inom andra områden, måste man utvecklas i relationen. Det händer inte av sig själv. Det finns inga genvägar, lägg ner tid på relationen!

Publicerad: