Jämställdhet

”Barn ska inte lära sig om sextekniker”

avElisabeth Lidén

KD-kvinna rasar mot RFSU:s material till sexualkunskapen

Foto: Annelie Enochson (KD) menar att RFSU har ett monopol på sexualundervisningen och att den är allt för ensidig.

Barn ska inte behöva lära sig hur sperma smakar. Det menar Kristdemokraternas riksdagsledamot Annelie Enochson som rasar mot RFSU:s läromedel i sexualkunskap.

Foto: Maria Andersson, generalsekreterare RFSU.

I motionen "Våra barns bästa" ger Annelie Enochson en rejäl känga åt RFSU:s sexualundervisning på landets skolor, rapporterar Nyheter24.

"Det finns ingen anledning för barn att behöva pressas in i vuxensexualitet och lära sig om 20 olika sextekniker och sexställningar. Det kan starkt ifrågasättas om svenska barn i grundskolan ska behöva höra hur sperma smakar eller behöva pilla på RFSU:s glidmedel eller rulla på RFSU:s kondomer på gurkor på lektioner", skriver hon bland annat.

”Talar inte om avhållsamhet”

Annelie Enochson menar att RFSU har ett monopol på sexualundervisningen och att den är allt för ensidig.

– De talar till exempel inte om sådana saker som trohet och avhållsamhet, säger hon till Nyheter24.

RFSU vill ta upp sex- och samlevnadsfrågor i fler ämnen. Tillsammans med Stockholms läns landsting har organisationen tagit fram stödmaterial där skolpersonalen ges tips på hur de kan få in sexualundervisning i fler ämnen. Det kan handla om sexleksaker på tekniklektionerna eller kemilektioner om glidmedel. Något som får Annelie Enochsson att se rött.

– Jag tror att skolorna inser att det här är ett stort skämt, säger hon till Nyheter24.

”Ifrågasätter hela skolan”

På RFSU:s höjer man på ögonbrynen och kallar motionen ett märkligt påhopp.

– Hon underkänner inte bara vårt material utan hon ifrågasätter om skolan kan ta ansvar för det utbildningsmaterial de har. Vi är stolta och glada över de läroplaner vi har och att det finns en bredd i undervisningen som handlar om sexualitet, prevention och relationer, säger RFSU:s generalsekreterare Maria Andersson.

ARTIKELN HANDLAR OM