Nu vill vi ha en flicka

Efter fyra söner vill familjen Janouch/Boman själv välja kön på sitt nästa barn

– Jag önskar att man kunde få välja kön på sitt barn om man redan har flera barn av motsatt kön, säger sex- och samlevnads- experten Katerina Janouch, 36.

Foto: RIKARD LAVING
"Att kunna välja kön på barnet genom spermaseparation tror jag är en naturligt utveckling", säger Katerina Janouch. Hon och hennes man Robert Boman har fyra

Hon har fött fyra friska barn. Alla är pojkar mellan 1 och 11 år.

– Jag älskar mina söner, men det är klart att jag skulle vilja ha en dotter, säger Katerina Janouch.

Att önska sig ett särskilt kön på sitt barn är tabu.

– Detta är något som man absolut inte får prata om här i Sverige och en dröm som man inte får hysa.

Hon tog upp frågan i sin krönika på www.kvinnor.net. Katerina Janouch har själv mött många kvinnor som längtar efter ett barn av ett särskilt kön. Kvinnorna har ofta flera barn av samma kön, för det mesta söner.

– Det vanligaste är att de vill ha en dotter.Ingen läkare eller barnmorska hade tagit deras längtan på allvar.

– De blir bemötta med förakt och hån, säger Katerina Janouch.

– Men man måste respektera människors längtan. Det vore bra om man som förälder kunde prata öppet om detta, utan skuldkänslor. Det finns ju kvinnor som bryter ihop och börjar gråta, när de fött ytterligare ett barn av samma kön. Det är en depression som kan sitta i.

Svenska kvinnor får än så länge nöja sig med att längta. Och drömma.

I USA behöver man inte drömma – om man har råd att betala.Där finns metoden. Den kallas för MicroSort och innebär att man separerar flick- och pojkspermier och inseminerar önskade spermier. Metoden utförs bara om man har minst ett barn och önskar sig ett av motsatt kön.
Vissa bryter ihop när de får ytterligare ett barn av samma sort

–Det är nog drömmen om den välbalanserade familjen som hägrar, säger Katerina Janouch.

Kan man inte vara tacksam för att man fött flera friska barn, oavsett kön? Massor av människor förblir ju ofrivilligt barnlösa.

– Det handlar inte om otacksamhet. Man älskar inte de barn som man har mindre för det. Många tror att det handlar om att välja bort ett barn eller ett kön. Men det handlar om att välja TILL. Att vilja ha båda. Människor har i alla tider försökt att påverka barnets kön utifrån folkskrock och diverse hemmametoder.

Hon tror att det är bra för familjen som helhet med barn av båda könen.

– Jag tror att det skulle vara bra för mina söner att få en syster. Jag hade tyckt tvärtom också om jag hade haft döttrar. Många värjer sig nog mot metoden att välja kön, eftersom den kan missbrukas i kvinnofientliga länder som Indien och Pakistan. Eller Kina, där det under en period gick 153 män på 100 kvinnor.

Katerina Janouch tycker inte att frågan om att välja kön är enkel och självklar. Hon kan å andra sidan tycka att det är bättre att folk får sina söner, i stället för att abortera flickfoster och döda sina flickbebisar.

Katerina Janouch kan själv tänka sig fler barn.

– Jag har alltid velat ha många barn. Jag kanske skaffar fler barn, även om det blir killar.

Är du beredd att pröva metoden för att få en dotter?

– Om det vore enklare och fanns hjälp på närmare håll så skulle jag inte tveka. Men om man ska betala så mycket och kanske ändå inte få en dotter, så vete sjutton"

Man kan ju abortera foster av "fel" kön. Vad tycker du om det som "metod"?

– Det tycker jag är ett missbruk av liv. Jag tycker att det är fel att ta bort ett friskt barn på grund av dess kön, säger hon.

FAKTA/Katerina Janouch

FAKTA/Spermaseparation

Mary Mårtensson