Går ni med på ett klipp i snoppen?

Publicerad:
Uppdaterad:

Sugklocka, snedklipp, ärrbildningar, ett smärtsamt samliv. Det är resultatet av BB-krisen för mammorna. Om män födde skulle de acceptera något enda av detta?

Göran Persson vill att svenska kvinnor ska föda fler barn.

Men när de väl föder möts många av ett BB i kris efter år av nedskärningar. De senaste tio åren har i snitt ett BB per år lagts ner i Sverige.

Foto: Katrin Jakobsen (bilden är manipulerad)

Faktum är att den stress som orsakas av barnmorskebrist och bollandet med de födande kvinnorna mellan olika sjukhus ger mer smärtsamma och utdragna förlossningar.

Förlossningar som slutar med att man tar till sugklocka, eller blir tvungen att göra ett snedklipp, för att lättare få ut barnet. Dessa ingrepp kan ge skador och i värsta fall ärrbildningar som sedan sätter spår i samlivet efter förlossningen.

Enligt en undersökning gjord av biträdande chefsbarnmorska Ingela Wiklund på Danderyds sjukhus i Stockholm 1999 avvisas var tionde kvinna i Stockholms län på grund av platsbrist. Hennes undersökning jämför 133 kvinnor som fick föda där de önskade med 138 kvinnor som hastigt blev hänvisade till ett annat sjukhus. Skillnaden var:

Mer smärtsamma och långdragna förlossningar för dem som skickats iväg.

Mer smärtlindring och ryggbedövning (26 jämfört med 42 procent).

Fler ingrepp med sugklocka och snedklipp (3 jämfört med 11 procent).

Hur skulle det se ut om det var männen som drabbades?

Om de fick lov att klippa sig i snoppen, få vävnadsskador och ärrbildningar, som tack för att de sätter nya samhällsmedborgare till världen?

Bara på Södersjukhuset i Stockholm har förlossningspersonalen rapporterat 10 incidenter där den medicinska säkerheten var i fara sedan 1998. Till exempel fick en kvinna lov att föda ensam inne på förlossningsrummet.

Skulle vården se ut så här om det var män som klipptes i skrevet?

Sara Gemzell

Publicerad: