”Jag har kämpat som fan hela min karriär”

Galli om stegen till framgång

Hon är moster till Josephine Bornebusch, gudbarn till Lill-babs och svärdotter till Malin Berghagen. Med ”Let’s dance” har skådespelerskan Claudia Galli blivit ett eget namn.

Ansiktet är välbekant, men namnet svårare att placera.

”Det är tjejen från vahettere... Ica-reklamen va?”, ”jo, syrran i Svensson Svensson”, ”...öh... Gallo... kul i Parlamentet”.

Det var då. Nu vet både mormor och lillebror i tv-soffan vad hon heter. Namnet lyser i neonljus varje fredag i ”Let’s dance”.

När Claudia Galli, 31, klev ut på dansbanan i premiäravsnittet blev det varmt i studion. Juryn började direkt fläkta med de höga poängskyltarna.

– Det är fantastiskt roligt, säger Claudia till Söndag.

Vi träffas efter ett genrep i studion, hon har precis svidat om från noppriga tajts till uppvikta jeans och t-shirt.

Ingen utbildning

Någon dansutbildning har hon inte. Om vi bortser från de timmar skådespelerskan härmat MTV-stjärnor och spontanjazzat i vardagsrummet.

– Jag alltid tyckt om att dansa, att röra mig till musik. När jag är ute vill jag alltid dra till ett ställe som har ett bra dansgolv, säger hon.

Sedan i julas har det varit fest varje dag. Tuff fest. Fem timmar om dagen tränar Claudia tillsammans med sin danspartner Tobias Wallin.

– Jag sliter som ett djur i veckorna, så jag är helt slut - både psykiskt och fysiskt – men gör något som är roligt. Och det får man ju energi av samtidigt. Jag har gått in för att ha roligt

– och bli så bra som jag kan bli.

I branschen sedan tonåren

Claudia har varit i skådisbranschen sedan tonåren. En första roll i ”Bullen”-följetongen ”Svarta skallar och vita nätter” ledde vidare till hennes över två år långa medverkan i tv-serien ”Skilda världar”. Men bollen har inte rullat av sig själv.

– Jag har kämpat som fan hela min karriär. Jag har varit envis och inte gett upp. Aldrig släppt branschen, slutat höra av mig, brinna för det jag gör, säger hon.

– Inte så att jag har vassa armbågar, men jag är inte blyg. Jag har drömmar och mål, och den enda som kan uppfylla dem är jag själv.

– Jag har haft en skön uppväxt med föräldrar som trott på mig. När jag var skoltrött sa mamma att jag skulle koncentrera mig på det jag tyckte var roligt. Det har följt med mig hela livet. Jag kanske inte är bra på allt, men om jag fokuserar på det som är roligt har jag i alla fall läge att bli bra.

Skapa egna kneg

Idogt tjatande, plus talang, har belönats med roller i bland annat ”Tusenbröder”, ”Labyrint” och på komikerflanken i till exempel ”Parlamentet”.

När telefonen varit tyst har Claudia sett till att skapa egna kneg. Redan före körkortsåldern drev hon ett kafé ensam. Och hon beskriver hur hon all tid varit en haj på att köpa saker på nätet och sälja vidare.

– Jag är nog en entreprenör. En överlevare på många sätt. För jag har haft så många perioder i mitt liv då jag inte haft några pengar. Jag har bestämt att det är den här typen av liv jag vill leva och då måste jag också jobba för det.

– Jag har så många kollegor och bekanta som stämplar, och det är upp till var och en, men själv skulle jag bara bli försoffad tror jag. Så jag gick ur a-kassan.

Hundarna stor passion

På sin blogg driver hon teförsäljning, specialblandade smaker i handpyntade påsar. Ofta med namn som skvallrar om ett annat intresse.

– Hundar är min stora passion, säger hon och skiner upp.

Doris och Kitty heter vovvarna som förgyller skådespelerskans tillvaro och inleder hennes alla mornar. De har även fått henne engagerad i Hundstallet*.

– När jag skaffade min första hund, en omplacering, kom jag i kontakt med deras organisation. Hundar är så himla häftiga djur. De är kloka. Har man bara rätt verktyg kan man göra så mycket roligt med en hund.

Hålla fötterna på jorden

Hundarna hjälper också Claudia, som utbildat sig till hundinstruktör och problemhundskonsult (!), att hålla fötterna på jorden.

– Det är ett kul komplement. Att vara i produktion är fantastiskt, men kan vara väldigt egocentrerat. Det kan vara skönt att ta paus från det livet ibland. Och bara se till att just den här hunden mår bra.

Utöver hundar är Claudia omringad av teaterarbetare. Hon är en sladdis, yngst av sex halvsyskon, med en storasyster i Cian Bornebusch - scenograf och mamma till skådespelerskan Josephine Bornebusch, 28.

Claudia är med andra ord inte bara kollega med Josephine, utan även jämnårig moster.

–Vi är jättetajta. Själsfränder. Vi har ju vuxit upp som syskon och umgås verkligen. Som kompisar, inte bara för att vi är släkt. Eller umgås känns nästan för ytligt att säga om vår relation. Vi bara är. Det är jag och Jossan liksom.

Odramatisk skilsmässa

Hon har ett tvåårigt äktenskap i bakfickan. Som 23-åring stod Claudia i kyrkan med ”Skilda världar”-kollegan Johan Svangren, (i dag 35).

– Det var den mest odramatiska skilsmässan jag har hört talas om. Vi var väldigt överens om att vi inte ville leva ihop längre. Vi bestämde oss, drack champagne, så var det klart.

– Ja, absolut! Det är skitkul att gifta sig.

Potentiell brudgum finns.

Sedan fem år tillbaka är Claudia tillsammans med Christopher Taylor, 22 – son till Malin Berghagen, 43, och barnbarn till Barbro ”Lill-Babs” Svensson, 71. Barbro är dessutom Claudias gudmor.

– (Claudia skrattar) Jo, så här är det ... min mamma och Barbro är jättebra vänner. Det var inte hon som stod och höll mig när jag döptes, utan kom in lite senare i mitt liv.

Hon blev som en bonusgudmor. Ganska många år senare insåg jag att hon hade ett väldigt trevligt barnbarn också.

Åldern inget bekymmer

Men det var inte via Barbro paret fattade tycke.

– Jag var på semester på ett ställe där Stoffe (Christophers smeknamn) jobbade. Vi kände till varandra, men hade inte riktigt träffats innan. Han har ju bott uppe i Hälsingland. De första två åren bodde vi isär, säger Claudia.

Att det skiljer nio år mellan dem har aldrig varit ett bekymmer. Snarare tvärtom menar hon.

– Vi ger varandra olika infallsvinklar tror jag, kan se på saker med olika ögon. Om jag till exempel börjar ta saker för givet är han bra på att påminna mig om att, fan, livet är toppen. Vi passar väldigt bra ihop och är lika på många sätt.

– Det har aldrig varit en grej för oss. Vi var bara två människor som blev kära i varann.

Flytta till villa

Numera är paret sambor. På väg att utöka sitt boende.

– Vi ska byta vår lägenhet mot en hyresvilla. Om allt går vägen bor jag i hus i början av april. Helt fantastiskt, säger Claudia.

Ett rött hus med vita knutar, 90 kvadratmeter tomtebolycka, med en ”jättefin trädgård”. Men nej, villan betyder inte att paret planerar att utöka familjen. Möjligen med en valp.

– Jag har ingen barnvilja just nu. Jag är så uppe i min karriär, det skulle inte funka. Klart att vi har pratat om det, som man gör i en relation, men sånt kommer när det kommer. Vi har våra hundar.

Ny programledare

Namn: Claudia Galli (farföräldrarna är från Italien).

Ålder: 31.

Bor: Lidingö utanför Stockholm.

Familj: Sambo med Christopher Taylor, 22.

Intressen: Hundar, film, musik, mode, inredning.

Yrke: Skådespelerska.

Bakgrund: Medverkat i tv-serier som ”Skilda världar”, ”Svensson Svensson”, ”Tack gode gud” och ”Tusenbröder”.

Aktuell: I ”Let’s dance” på TV4. Snart programledare i barnprogrammet ”Bulldog” på SVT.

Publisert: