Blir du utan en ros på måndag?

RELATIONER

Alla hjärtans dag-firandet är en plåga för många skolelever

Foto: En dålig idé ”Jag vet inte om någon blev ledsen över att inte få någon ros, även om några skämtade om det. Men jag tycker ändå inte det är en bra idé. I skolan ska man studera”, säger Justine Balagade.

En ros till klassens mest populära. Inget till den som ingen har.

Alla hjärtans dag-firandet har tagit sig in i de svenska skolorna.

Men nu väljer allt fler att sluta.

– Det blev mycket ståhej om vem som fick mest rosor, säger Olga Fare, 18, i Norra Reals elevkår.

Rött för kärlek, gult för vänskap – och rosa som bevis på att du har en hemlig beundrare.

På många skolor ordnas utdelning av rosor på Alla hjärtans dag.

Ofta går det till så att blommor kan beställas och betalas någon vecka före. Den 14 februari delas de ut, ofta anonymt.

Elevrådet brukar stå för arrangemanget.

– Vi vet att många elevkårer i landet väljer att göra detta. Men det är inte så att vi har någon kampanj kring det eller är inblandade på något sätt, säger Mattias Hallberg på SECO, Sveriges Elevkårers Centralorganisation som framför allt verkar inom gymnasieskolan.

Alla hjärtans dag-firandet tog fart på allvar i Sverige på 1990-talet efter inflytande från USA. Tora Wall, folklorist på Nordiska museet, menar att det är en tradition som är här för att stanna.

”Det är känsligt”

Däremot är hon osäker på hur långlivad rostraditionen i skolorna blir.

– Jag tror att det var lite mer utbrett för några år sedan. Det har nog mattats av lite, just med tanke på att det är känsligt. Många kan bli ledsna när de inte får, säger Tora Wall.

Och flera skolor har de senaste åren satt stopp för Alla hjärtans-rosorna.

– Det är många år sedan vi hade det. Man måste vara försiktig med sådant när det riskerar bli så att vissa får något och andra ingenting, säger rektorn på en gymnasieskola i Stockholmsområdet.

På Norra Real i Stockholm beslutade elevkåren själv att inte fortsätta.

– Det blev mycket ståhej om vem som fick mest rosor. Det var meningen att det skulle vara en rolig grej, men om inte eleverna tycker det är kul är det ingen idé, säger Olga Fare, 18, som sitter i styrelsen för elevkåren på Norra Real.

Inga synpunkter

På SECO har man dock inga synpunkter på rosutdelningen.

– Vi ser det inte som särskilt konstigt med försäljningsverksamhet på skolan. Det har länge förekommit försäljning av skoltröjor och studentmössor, kaféverksamhet och så vidare. Jag tror inte rosutdelningen är ett alltför omfattande problem, säger Mattias Hallberg.