Så gör du karriär – med sociala medier

RELATIONER

Blogg Facebook
Twitter Linkedin – knepen för att lyckas

Foto: GRAFIK: Paul Wallander
Bli nätproffs Kontaktforumen kan bli din väg till framgång.

Som florist eller rörmokare är det lätt att tro att sociala medier inte påverkar din karriär.

Men Twitter och Facebook är viktigt, inte bara för folk i mediabranschen.

Utnyttjar du dagens kontaktforum rätt kan du klättra snabbt på karriärstegen.

– Syns du inte på Facebook så finns du inte. Det formella cv:et är inte längre lika viktigt, säger Sofia Mirjamsdotter, expert och föreläsare inom sociala medier.

75 procent av alla jobb förmedlas via kontakter. Låt en egen blogg och fyndiga twitteruppdateringar bli ditt sätt att marknadsföra dig för framtida arbetsgivare eller uppdragsgivare. Och glöm inte att Facebook är det perfekta verktyget för att bygga ett värdefullt nätverk.

”Levande cv”

– Din närvaro i sociala medier är ditt levande cv. För arbetsgivare är du allt det som sägs om dig på nätet. Så se till att göra avtryck, säger Jacqueline Kothbauer, mediecoach och författare till handboken ”Mediababe – Nio steg till framgång med hjälp av media”.

De flesta av oss har förmodligen stått inför valet huruvida vi ska bli polare med chefen på Facebook eller ej. För en del känns det kanske jobbigt att blanda ihop privatliv och jobb. Oroa dig inte. Enligt experterna är det lika bra att skicka en vänförfrågan till bossen redan i dag.

– Glöm det där med att semesteralbumet bara är till för dina vänner. Gränsen mellan privatliv och jobb kommer försvinna, säger Nina Jansdotter, karriärcoach.

Visa festbilder

Hon får medhåll av Sofia Mirjamsdotter.

– I framtiden kommer alla att vara aktiva i sociala medier. Arbetsgivare kommer till och med att vilja se helgens festbilder. Det blir ett sätt att se om du funkar socialt, säger hon.

Häng på nu så har du ett rejält försprång.

– Du kommer att framstå som en ännu större förlorare om du står kvar ensam när alla andra redan bemästrar de sociala medierna, säger Jacqueline Kothbauer.