”Inte lika häftigt att vika ut sig”

Publicerad 2012-12-13

Slitz lägger ned – tidningsdöd eller ny kvinnosyn? 

Tidningen Slitz lägger ned. 

– Det är väl glädjande, säger feministen och författaren Karolina Ramqvist. Men det säger kanske mer om tidningsdöden än om samhället.

Många kvinnor har vikt ut sig i månadsmagasinet som funnits sedan 1985. En del av bilderna har varit mer omskrivna än andra – till exempel när Tv4-meteorologen Tone Bekkestad stängdes av från sitt jobb under några månader efter en fotografering som visade hud under kavajen 2006.

Men nu är det slut. Nästa vecka kommer alltså sista numret av Slitz.

– Det beror på bristande lönsamhet helt enkelt, säger Slitz chefredaktör Mats Drougge.

”Känns ganska omodernt”

Trendspanaren Stefan Nilsson tror att män vill ha en annan typ av tidning i dag.

– En grabbig tidning med halvnakna tjejer känns ganska omodernt. Jag tror att män i dag vill läsa en förfinad tidning med längre texter. Och vi behöver inte skildra en framgångsrik kvinna halvnaken. Objektifieringen av kvinnorna går vi ifrån.

Karolina Ramqvist tror att många väljer nätet framför utvikningstidningar i dag.

– Jag antar att det där var ett fenomen som var stort under en viss tid och nu, om man vill ha porr, så finns det massa internetporr att tillgå. Varför ska man köpa en sådan tidning när man kan ladda ned vilka bilder som helst eller kolla på vilka klipp som helst. Dessutom är det nog inte lika häftigt att vika ut sig heller, säger hon.

”Då kan inte ens kvinnokroppar sälja”

Karolina Ramqvist tror inte att Slitz nedläggning egentligen säger något om hur man ser på kvinnor i dag.

– Kanske snarare är ett tecken på svårigheterna att få lönsamhet i tryckta medier. Då kan inte ens kvinnokroppar sälja. Slitz har nog kämpat med samma frågeställningar som de flesta tryckta tidningar. Tuttbilder är väl typiskt en sådan sak som försvinner – det finns inte så stor anledning att se det i tidningsform.

Slitz chefredaktör Mats Drougge säger att de har försökt jobba bort stämpeln av att vara en utvikningstidning.

Fungerar inte den typen av tidningar längre?

– Det har inte med saken att göra. Om du tittar på tidningar för män överhuvudtaget så har det varit en nedåtgående trend sedan 2005, säger han.

Andra herrtidningar som kommit och gått

Utvik var en betydande del av framtoningen i dessa tidningar, men också livsstilsjournalistik, sex, mode, bilar och annat. Så gick det:

Tidningen Playboy. Skulle nå en äldre målgrupp, med innehåll liknande det amerikanska originalet grundat av Hugh Hefner. Utkom 1998, men lades ner efter ett fåtal nummer.
Tidningen Moore, startade 2003. Liknande innehåll och framtoning som Slitz. Hotades av nedläggning 2011, och köptes upp av Bingo Rimér. Pappersutgåvan försvann, och den blev till en hemsida för män, i samarbete med ett pokerföretag.

FHM – står för "For him magazine". Brittisk herrtidning som fick svensk utgåva 2005, men lades ner 2007 på grund av låga upplagesiffror.

Tidningen Café. Startade i maj 1990. Har haft utvik som en betydande del av framtoningen, men har bytt profil och är i dag mer inriktat på mode- och livsstilsjournalistik, med aktuella män på omslaget. Finns både som pappersutgåva och sajt.