”Svärmor lägger sig i precis allt”

Av: Ulrika Lidbo

Publicerad:

Veckans dilemma: ”Kan jag be henne att ta ett steg tillbaka?”

– Det är inget fel i att sätta gränser. Men undvik att vara sarkastisk eller aggressiv, säger Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.
Hon råder Elin att hitta ett annat angreppssätt mot svärmor.

Foto: Colourbox

Svärmor daltar med sin son och uppmanar hustrun att göra detsamma. Dessutom tjatar hon om barnbarn. Vilken svärdotter skulle inte bli irriterad i ett sådant läge?
Men Elin behöver inte se svärmors påpekanden som pikar, tycker Eva Rusz.
– Svärmor utgår från sina egna behov. Hon verkar inte riktigt ha tagit in att hennes ”lille son” är en vuxen man. Hon tillhör dessutom en annan generation och kan ha en föråldrad syn på kvinnans roll i äktenskapet, säger hon.

Eva Rusz kan förstå att Elin upplever svärmors attityd som påfrestande i vissa lägen.
Men det går att sätta gränser utan att det måste leda till en konflikt, säger hon och ger flera exempel på hur Elin kan gå tillväga.
Till en början måste hon välja sina strider. En del grodor som hoppar ur svärmors mun får Elin helt enkelt bestämma sig för att inte höra.
– Hon kan också öva på att föra upp diskussionen till en annan nivå. Ett sätt är att använda sig av humor, säger Eva Rusz.
Hon föreslår att nästa gång svärmor undrar om Elin har sett till att Anders har fått mat i sig, kan hon svara: ”Visst ja, han måste ju ha mat. Men … är han inte 31 år och kan äta själv?”.
– Svärmor kan ta illa upp, men så länge Elin inte är elak eller aggressiv är det inget fel i att sätta gränser, säger hon.

När det gäller de upprepade frågorna om barnbarn är Eva Rusz råd:
– Var ärlig och tydlig. Säg: ”Absolut, vi vill också ha barn, men vi har haft ett jobbigt missfall och behöver få sköta den här saken ifred.”
Eventuell tjurighet från svärmors sida får Elin försöka att ignorera.
– Blir hon sur när Elin flyttar gränserna för vad som är okej att säga och inte i den här frågan, får det faktiskt stå för henne, tycker Eva Rusz.

Diskutera i kommentarerna nedan – vad tycker du att Elin ska göra?

Publicerad: