Vi har en bebis tillsammans

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Maria Östlin
Om jag kommer i blommig kjol eller svart polo så gör Helena det också. Eller så har vi likadant rött läppstift

Den första filmen förde dem samman.

Om två veckor har den nya, Paradiset, premiär.

Men Liza Marklunds och Helena Bergströms vänskap gäller mycket mer än jobbet.

– Vi kan ringa varandra 15 gånger i veckan.

– Vi är så lika. Vi kan prata om allt, högt och lågt, säger Helena.

– Första gången vi träffades kände vi att vi har samma människosyn, säger Helena.

– Vi har samma perspektiv. Det är sällan man i vår ålder träffar någon som är likadan, fyller Liza i.

Och visst är de lika. Båda är ambitiösa och framgångsrika. Skådespelaren Helena Bergström har varit publiksuccé många gånger om efter sina 20 år på Stadsteatern och Dramaten och i ett 20-tal filmer, varav flera med sin man, Colin Nutley. Liza Marklund har ett förflutet som kvällstidningsreporter, nyhetschef på TV4 och chefredaktör på tidningen Metro. De fyra böckerna om skjutjärnsreportern Annika Bengtzon har sålt i 2,2 miljoner exemplar. Rättigheterna är sålda till 110 länder.

När jag träffar dem för att äta frukost på Globen hotel i Stockholm hälsar de på varandra med en glad kram och de pratar om allt från konstiga löpsedlar till läppstift och dagis, hela tiden i munnen på varandra.

Själva säger de att de har samma energi. Temperamentet är hett. De har lätt för att skratta men det kan också snabbt blixtra över i ilska.

Ofta är de arga eller konfunderade över samma sak och ringer varandra samtidigt så att det tutar upptaget hos båda.

– Det är nästan något telepatiskt, säger Helena.

I perioder kan de ringa varandra femton gånger i veckan. När det är ”nåt” så måste de prata, undra och bli arga tillsammans. ”Nåt” kan vara astronautkraschen eller Gudrun Schymans deklaration.

– Det finns ingen person som är så bra att bli arg ihop med, säger Helena om Liza. Jag ringer henne om jag är upprörd över något, och då vet jag att hon också är det.

– Vi har samma humor och skrattar mycket ihop. Vi kan ringa och fråga vad den andra ska ha på sig på en viss fest eller hur mycket den andra ska sminka sig. Det är högt och lågt, berättar Liza.

Ofta kan de dyka upp i likadana kläder.

– Om jag kommer i blommig kjol eller svart polo så gör Helena det också. Eller så har vi likadant rött läppstift, säger Liza.

På fotograferingen inför det här jobbet hade de råkat köpa likadana svarta, spetsiga skor utan att de pratat om det.

– Sen har vi ju vårt skötebarn, Annika Bengtzon, som vi pratar om, säger Helena.

– Vi har en bebis tillsammans, säger Liza och skrattar.

”Bebisen”, Annika Bengtzon, den fiktiva skjutjärnsreportern som Helena spelat först i Sprängaren och i den nya filmen Paradiset med premiär den 28 februari, är vild, känslosam och ambitiös, men i boken får hon misslyckas, något som kvinnor i verkliga livet inte får, menar både Liza och Helena.

Annika Bengtzon är också den osynliga handen som föste dem samman.

Anledningen till att Liza och Helena träffades överhuvudtaget var en ren slump. Helena var på polishuset för att fixa pass till sina barn. Stressad och aggressiv for hon runt och härjade med personalen. Liza Marklunds förläggare råkade vara där samtidigt och när han tittade på henne tänkte han kanske att hon var lik Annika Bengtzon för efteråt skickade han boken Sprängaren till henne.

– Jag märkte att det stod någon där och skrattade åt mig. Förmodligen var jag väldigt mycket Annika Bengtzon, jag for fram som en bulldozer, säger Helena och skrattar.

Liza & Helena

Filmaktuella Liza Marklund och Helena Bergström:

Publicerad: