Du tappar sexlusten när...

Foto: Börje Thuresson
RELATIONER

... sex blir för allvarligt

Ibland tar vi sex för allvarligt. Vissa ser sex som något någon annan ska göra med dem eller för dem. Lusten och leken är borta. De ser lek som något som hörde barndomen till, som något barnsligt. Vad de inte tänker på är att par som har bra sexrelationer ofta leker fram dem. I alla fall har de med leken som ett viktigt inslag. Att ha roligt. Leka. Smaka på orden. Var det länge sen du satte dem i samband med sex?

... du aldrig blir nöjd

Att uppleva äkta glädje är ett tillstånd som psykologer brukar associera med ” flow”. Man märker inte av tiden. Så är det när vi gör spännande saker som att leka sexlekar. De ska kännas roliga och ge tillfredsställelse. Blir du däremot aldrig nöjd har du hamnat i en sexfälla. Om du tror att lösningen är ständigt mera sex, nya partners och mer avancerade lekar, då kan orsaken till dina behov mer handla om ett själsligt sår, än äkta lust.

... du har oskyddat sex

Att hälla i sig vin, öl och brännvin hjälper dig att få kontakt med din lekfullhet en stund, men du vaknar med dundrande baksmälla dagen därpå.

Att vi får en baksmälla av alkohol är ju självklart, men en sexfälla känns också som en baksmälla. Har du haft sex med någon helt okänd utan kondom? Då har du upplevt en sexbaksmälla. Du har inte lyssnat till dina

instinkter. Dina instinkter säger att du behöver skydda dig mot könssjukdomar.

... smekningar gör ont

Solen har vi längtat efter hela vintern. Men oavsett hur ljuvligt det är att smörja in sig med sololja och låta huden värmas av solstrålar så kan solen vara din fiende också. Den kan lätt bränna huden så att varje smekning känns som en taggtråd som du vill undvika till varje pris.

... barnens behov styr

Barnen behöver och måste få uppmärksamhet. Men om deras behov helt får styra kan det vara svårt att få tid för sex. Planera in barnvakt. Eller åk till ett charterställe med barnklubb så att ni får några timmar för er själva.