Så blev Jennifer en skilsmässovinnare

RELATIONER

Äktenskapet gjorde henne till superstjärna

I fyra år var de världens vackraste par.

Idag är sagan över.

Men det är lugnt. För Jennifer Anistons del i alla fall. Hon har nämligen allt att vinna även på skilsmässan.

Foto: Hollywoods gyllene par - då Brad Pitt och Jennifer Aniston på Cannes-festivalen förra året - idel leenden och svårt att tro att äktenskapet var i gungning.

Fredag den 7 januari fick välansedda skvallertidningen People det gemensamma uttalandet.

”Vi har bestämt oss för att formellt separera. Beslutet har kommit efter mycket eftertanke och övervägande. Vi kommer fortsättningsvis att vara engagerade och omtänksamma vänner med stor kärlek och beundran inför varandra.”

Sagan Brad Pitt och Jennifer Aniston var därmed över.

Och för att vara helt ärlig kom beskedet om skilsmässa inte som en större chock. Tecknen att äktenskapet varit mindre bra var många - och spekulationerna kring en eventuell separation likaså.

Blev superstjärna 1998

Nu spekulerar man om sanningen bakom skilsmässan. I floran av rykten och teorier har de flesta Hollywood-förstå-sig-påare kommit överens om en sak. Jennifer Aniston hade en hel del att vinna på äktenskapet med Pitt - men det är också hon som vinner på skilsmässan.

Att säga att Aniston hade en halvdan karriär innan hon träffade Brad Pitt är orättvist. Men efter att de träffades, 1998 gick hon från känd och erkänd komedienne till superstjärna. Brad Pitts enorma stjärnstatus smittade helt enkelt av sig: rollerna rasade över Aniston.

Olikt de övriga i "Vänner"-gänget är hennes framtid så ljus att hon bör bära solglasögon.

Direktsänt bröllop

Hon höjs till skyarna som en av världens vackraste.

Hon är en gigantisk - och då menar vi enormt gigantisk - stilikon. Trendsättarna håller ett stadigt öga på henne och man jämför henne med prinsessan Diana. Aniston har samma makt över trenderna idag som Di hade på åttiotalet.

Hon är - helt enkelt - en tvättäkta Hollywood-stjärna av klassiska mått: Gudomlig.

Intresset kring bröllopet 29 juli 2000 med Brad Pitt bekräftar detta: det var årets kändishändelse och flera tv-kanaler direktsände utanför de stora vita tälten på stranden i Malibu, utanför Los Angeles. Sekretessen kring vigseln var dock stor och man hade medvetet gått ut med flera olika datum för att lura pressen.

Aniston själv beskrev vigseln som "hyfsat normal-rakt-på sak-ceremoni" - vilket kanske är en rättvis beskrivning - om man med det menar 80 vakter, en säkerhetschef som tidigare arbetat för israeliska säkerhetstjänsten Mossad, en arbetsstyrka på 500 man och 200 av världens mest kända människor på gästlistan, däribland Madonna och Edward Norton.

Någon som däremot inte stod på listan var Nancy, Jennifers mamma, som tidigare gett ut en avslöjande bok, ”From mother and daughter to friends”. Efter det bröt Jennifer med Nancy.

Ombytta roller

Äktenskapet fortsatte i samma anda som bröllopet. Brad och Jennifer var världens gyllene par. En Hollywood-dröm. De var festernas höjdpunkt och paparazzifotografernas favoriter.

Samtidigt som Jennifer tjänade på äktenskapet, karriärmässigt, bekräftade ”nära vänner” att hon var det bästa som kunde hända Brad. Hon stödde honom när han drabbades av depressioner och gick i terapi.

-Jag kraschade totalt, så jag ville förstå hur jag fungerar, säger han i brittiska The Sun.

Visst bråkades det - och då gällde det ofta barnfrågan, enligt skvallertidningarna.

I början ville Jennifer Aniston lämna Hollywood och satsa på familjen. Brad Pitt å sin sida ville inte alls skaffa barn.

- De två har ofta storbråk som slutar i försoningssex, sade en av parets vänner till tidningen Star.

- Brad och Jennifer är som Liz Taylor och Richard Burton. De kommer inte alltid överens och de kan ha rejäla fighter, men de älskar varandra så mycket att det är läskigt.

Jennifer bröt löfte

I dag är bilden annorlunda. Brad vill ha barn så mycket att han sitter och bölar i tv. Jennifer, som ska ha lovat Brad att satsa på familjelivet efter sista säsongen av "Vänner", bröt snart sitt löfte.

- Jen vill vara stjärna, jag vill bli pappa, ska Brad ha sagt till sina vänner.

Deras syn på filmstjärnelivet lär också ha skilt sig åt. För Brad har framgången varit bitterljuv.

- Framgången är ett helvete, är ett uttalande som nästan blivit ett mantra för Pitt.

- De tre fruktansvärda karma är skönhet, rikedom och kändisskap. De tre är de saker som hindrar dig från sann lycka.

I början av förra året började de första tecknen visa att deras äktenskap inte var det bästa. Jennifer Aniston höll ett tacktal på Golden globe-galan där hon tackade en hel rad med människor - utom maken. Samma kväll ska ett storgräl ha brutit ut.

I april sågs hon tungkyssa "Vänner"-kollegan Matt Le Blanc på öppen gata. Jennifer Aniston slutade att bära sin vigselring - fullt medveten om den mediala bevakning hon står under.

När "Oceans twelve", där Brad Pitt spelar Rusty, hade premiär i Los Angeles kom han utan Jennifer Aniston. På presskonferensen för samma film i Rom uttalade Brad Pitt, det nu mer sönderciterade orden:

- Menar ni att jag är pålitlig? Well, fråga min fru - vem vet om hon skulle hålla med...

"Båda var nakna..."

Och så var det förstås fallet med Angelina Jolie. Brad Pitt spelar den vackra skådespelerskans äkta man i filmen "Mr and Mrs Smith" och under inspelningarna ska de två ha kommit mycket nära varandra.

- Angelina och Brad var båda nakna under sexscenen vilket är väldigt ovanligt, säger en källa.

En mindre säker källa menar att Jennifer Aniston kom på Brad Pitt medan hade telefonsex med Angelina Jolie.

Något som däremot inte går att bortförklara är bilderna av Angelina och Brad, när de går hand i hand och kysser varandra.

Under nyårshelgen åkte Brad Pitt och Jennifer Aniston på kärlekssemester tillsammans till karibiska Anguilla, för att ”lappa ihop” förhållandet. Men nu tycks kärleksresan ha varit en del i skilsmässoplanen. Flera dagar innan de bestämde sig för att gå ut med nyheten offentligt, ringde de runt till vänner och bekanta.

Skilsmässan ska ha varit en överenskommelse men allt tyder på att det var främst Jennifer som ville bryta sig loss. Vilket, i denna märkliga värld, stödjer teorin att det är hon som går vinnande ur striden.

3 orsaker till att de går skilda vägar

Jennifer Aniston & Brad Pitt

Så ska Jennifer klara sig på egen hand

Äktenskapet med Brad Pitt gav Jennifer Aniston allt hon drömde om. Nu går de skilda vägar - och den som tjänar på skilsmässan är hon. Söndag berättar historien om tv-stjärnan som blev Hollywoods drottning.

Ulrika Svensson