”Folk skiljer sig inte för lätt”

RELATIONER

Expertens råd till dig som vacklar

I Sverige är det vanligare att separera än att leva i ett livslångt kärleksförhållande. Men när är det egentligen dags att ta steget och skiljas?

- Om ni så gott som aldrig har det bra är det dags att bryta upp - eller söka hjälp, säger psykologen Malin Alfvén, som absolut inte tycker att folk skiljer sig för lätt, snarare tvärtom.

Foto: Malin Alfvén.

Vart man sig i världen vänder så talas det om skilsmässor och relationskriser. I nya filmen ”Closer” lever Julia Roberts i ett krisäktenskap. Brad Pitt och Jennifer Aniston går skilda vägar och idag är det vanligare att separera än att leva i ett livslångt förhållande. Många står och vacklar i ett slags limbo: Ska vi fortsätta kämpa eller inte? Är jag bortskämd om jag ger upp efter bara några månaders kris - eller är jag istället en idiot om jag låter livet gå till spillo medan jag tragglar vidare i en trist relation? Kort sagt - när vet man att kärleken definitivt är över?

Många väntar för länge

- Det är en vanlig fråga, men jättesvår, säger Malin Alfvén, föräldra- och barnpsykolog i "Skilda vägar" på TV4.

Enligt programmets skilsmässoenkät uppger 93 procent av de separerade att de aldrig ångrat sig. 40 procent önskar dessutom att de hade skilt sig tidigare.

- Det tycker jag är talande siffror, säger Malin Alfvén. Jag tror inte att folk skiljer sig för lätt. Tvärtom håller de ibland ut längre än de skulle behöva.

Vanligt med obalans

Det vanligaste dilemmat är att den ena vill fortsätta medan den andra börjar ge upp. Den som vill fortsätta tycker att relationen är bra, den andra känner sig oälskad. Ofta ställer sig den nöjda parten oförstående inför den andres missnöje: ”Vadå inte älskar? Jag kanske aldrig säger att jag älskar dig, men jag säger till när det blir någon ändring.”

- Men det är svårt att nöja sig med den typen av svar när man inte känner sig bekräftad. Hamnar du i en sådan situation bör ni försöka prata med en familjeterapeut. Det är inte rimligt att leva med någon som inte intresserar sig för dig. Många gånger brukar den nöjda, passiva partnern få fart och förstå att det är allvar först när skilsmässan står för dörren. Jag tror inte på att hota, men naturligtvis är det viktigt att få den andra att förstå att du faktiskt är redo att bryta upp om det inte blir bättre. Frågor som ”Varför sa du aldrig hur missnöjd du var?” är väldigt vanliga.

- Det räcker inte med att alltid gnälla och hacka på den man lever ihop med. Du måste förklara hur du känner, varför du inte är lycklig och vad du vill ändra på.

När är det dags att skiljas? Är det efter två dåliga månader eller fem kärlekslösa år?

- Det är omöjligt att svara på. Vissa är redo att gå vidare efter en kort tid, andra behöver kämpa länge innan de ger upp.

- Men om du går alltför länge i en glädjelös relation så förtvinar du. De flesta kan stå ut med perioder när det inte är så kul, men om ni så gott som aldrig har det bra och allt bara känns nattsvart är det dags att bryta upp - eller söka hjälp, säger Malin Alfvén.

Tv-expertens råd till dig som vacklar

Terri Herrera Eriksson ([email protected])