Relationer

Jag förstod aldrig vad jag ställde till med

RELATIONER

Hon blev hela Sveriges Sarah när hon berättade om Polhemsgården

Aftonbladet Söndag har letat upp några personer som fick 15 minuter i rampljuset. Men vad hände sen, när strålkastaren släcktes?

I dag: Sarah Wägnert avslöjade vanvården

Hon avslöjade vanvården på ett äldreboende och blev ”Årets svensk 1997”.

Sex år senare jobbar Sarah Wägnert fortfarande som undersköterska.

Men minnena har hon inte längre plats för.

Det är den 15 oktober 1997. I en lägenhet i Upplands Väsby råder kaos.

Köksbordet är fullt av blommor, telefonsvararen noterar 60 nya meddelanden, Se&Hör har precis gjort ett hemma hos-reportage.

Mitt i röran sitter en 23-årig undersköterska och pustar ut.

Hon har, med namn och bild, trätt fram i medierna och berättat om missförhållanden på äldreboendet Polhemsgården i Solna, utanför Stockholm.

Bor i Eskilstuna

– Jag förstod aldrig vad jag ställde till med, hade ingen aning om att vi skulle få ett sådant gehör. Att jag gick ut och berättade var ett sista rop på hjälp för att det skulle bli bra för de gamla som bodde där, säger Sarah Wägnert sex år senare.

I dag bor hon i Eskilstuna tillsammans med pojkvännen Peter Sjökvist, 31, och sonen Emil, som fyller två år i september.

De har mellanlandat i en lägenhet i väntan på att huset som de själva ritat ska bli klart. I några kartonger finns minnen från tiden i rampljuset: oräkneliga tidningsklipp och en plankett där det står ”Årets svensk 1997”.

Har slängt gamla klipp

– Men jag har faktiskt slängt en hel del. Jag hade fyra kartonger med bara tidningsklipp och det blev för mycket att spara, säger Sarah Wägnert och skrattar.

Hon har varit mammaledig en längre tid, men nu gått tillbaka till arbetet på kirurgen på Mälarsjukhuset.

Fortfarande blir hon igenkänd av okända människor, vilket hon inte har något emot.

– Det enda som är tråkigt är när folk ringer hem till mig och berättar att de har släktingar som far illa på äldreboenden. Det är så tragiskt, men inget jag kan hjälpa dem med.

För fem år sedan tog Aftonbladet bilder på Mona Sahlin och Sarah Wägnert när de sida vid sida delade ut röda rosor i Falun. Då berättade Sarah att hon sympatiserade med sossarna. I dag har hon svängt.

– Jag röstade på Alf Svensson i senaste valet. Jag tycker att kd har många bra idéer om vård och omsorg. I framtiden kan jag hemskt gärna tänka mig att engagera mig politiskt.

Hade du svårt att få jobb efter att ha berättat om vanvården på Polhemsgården?

– Nej, och jag resonerade som så att jag ändå inte ville jobba för en arbetsgivare som inte var beredd att anställa mig efter det jag hade gjort.

Hur hanterade du livet som kändis?

– Ganska bra, tror jag. Jag gick aldrig på kändispartyn, utan ställde bara upp på det som gällde debatten. Har man startat något måste man fullfölja det och inte dra sig tillbaka.

Skulle du göra om samma sak i dag?

– Absolut.

Fakta/Sarah Wägnert

Andreas Utterström

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer