Bröllopet hemligt – även för bruden

Ulf, 31, har planerat hela bröllopet i hemlighet: ”Tanken är att det ska bli hennes drömbröllop”

I ett halvår har Ulf, 31, planerat sitt och sambons bröllop.

Allt från kyrkan till brudens underkläder är bokat och klart.

Det enda som fattas: ett ja vid kvällens frieri.

– Jag tror hon kommer bli chockad, men genuint glad, säger Ulf.

Det traditionella bröllopet brukar föregås av månader, ibland år, av detaljplanering. Men den 35-åriga kvinna som på midsommarafton står brud i en kyrka i Sundsvallstrakten kommer inte ha haft många fingrar med i spelet. Hennes sambo Ulf, 31, har sedan i oktober planerat deras bröllop. Ikväll ska hemligheten avslöjas och samtidigt hoppas han få den sista pusselbiten; sin sambos ja.

– Nja, jag är lite nervös inför hennes reaktion. Jag tror hon kommer bli chockad, men genuint glad, säger Ulf.

Säker på ett ja

Efter ett barn och ett antal år tillsammans är han dock säker på ett ja. Att hon vill gifta sig har inte varit någon hemlighet. Och skämtsamt har hon ibland pekat ut vigselringar hon gillar.

– Det är jag som har tyckt att det räcker med att gå till rådhuset och skriva på papper. Det är så mycket detaljer kring ett bröllop. Och så är det en ekonomisk fråga också, säger Ulf.

Så visst är det lite av en ödets ironi att det nu är han som står inför valet av bordsdekorationer, buketter och psalmer.

– Ja, det är lite lustigt. Samtidigt är det lite av det roliga att jag tar initiativet. Jag tror hon kommer uppskatta det.

Anledningen att det blev så är egentligen att Ulf vann ett surprisebröllop. När paret i höstas satt vid frukostbordet och läste i lokaltidningen om tävlingen, föreslog sambon lite skämtsamt att Ulf skulle anmäla sig. Efter ett tag skickade han in sin motivering – i största hemlighet – och vann det sponsrade bröllopet.

Hennes drömbröllop

Till sin hjälp har Ulf en bröllopskoordinator samt två av den blivande brudens kompisar.

– Det finns många saker som jag inte skulle haft några synpunkter på om jag och sambon gjort detta tillsammans. Jag har ingen större koll på bröllop. Så utan mina medhjälpare hade det inte gått, säger han.

Tårtan och bröllopsmiddagen är nu beställd, kyrkan och festlokalen bokade, musiker vidtalade, ringarna köpta och blommor valda.

– Tanken är att det ska bli hennes drömbröllop. Jag har luskat lite genom att hyra några filmer, t ex Wedding Planner. Då har jag passat på att fråga lite skämtsamt.

Gästlistan kommer bruden att få godkänna innan inbjudningarna skickas ut. Annars känner sig Ulf rätt säker på att välja rätt. Kyrkan är till exempel densamma som de döpte sin son i.

Brudklänning blev dock en för svår nöt att knäcka. Lösningen blev att boka tid hos uthyrningsfirman.

Tror du att hon har misstänkt något?

– Det tror jag inte. Ibland har jag sagt att jag jobbat över och så har jag inte varit på jobbet när hon ringt. Men det har löst sig.

Finns det någon risk att hon blir arg för att hon inte fått vara med hela vägen?

– Jag tror hon kommer tycka det är skönt. Hon brukar vara lika velig som jag. Kanske blir det viss stress att brölllopet är så snart.

Hon kanske hade velat ”komma i bröllopsform” före den stora dagen…?

– Det är möjligen den synpunkten som kan komma upp. Därför valde jag underkläder med korsett åt henne... Men hon är i form, så egentligen kan hon inte säga något. Hon är perfekt som hon är.

Publisert: