Orgasmera mera – på internationella orgasmdagen

Ylva Franzén tycker att man ska fira med en riktigt intensiv orgasm

Ett njutningsfullt jubileum är här.

I år fyller den internationella orgasmdagen 10 år.

– Fira med en orgasm utöver det vanliga, säger Ylva Franzén, författare till boken ”Orgasmera mera”.

Fira internationella orgasmdagen.
Fira internationella orgasmdagen.

I tio år har orgasmen firats över världen den 8 augusti, ända sedan amerikanen Alex Hirka instiftade dagen till sin flickväns ära. Det är alldeles utmärkt, tycker författaren och erotikpedagogen Ylva Franzén som länge propagerat för att vi ska njuta mera.

– Jag är för orgasmdagen, det är bra om alla kvinnor kan orgasmera så mycket som möjligt, säger hon.

Ylva Franzén startade själv den nationella orgasmdagen för sex år sedan. Den firar hon första fullmånen efter midsommar – eftersom hon menar att månens rörelse påverkar kvinnors orgasm.

– Då kan man gå ut i sommarnatten och älska i naturen. Vi är naturromantiker så att älska på ängen, stranden eller i skogen, det känns skandinaviskt.

Några orgasmer i veckan

Enligt Ylva Franzén skulle vi behöva lära oss att njuta mer. Hon tycker att man borde få åtminstone några orgasmer i veckan.

– Det händer otroligt mycket i kroppen under orgasm – det är rena hälsokicken. Det är det bästa sättet för en kvinna att behålla sin ungdom – för östrogenet stimuleras, det ökar med 20 procent i samband med orgasm, säger hon.

Dessutom är orgasmen både smärtlindrande och ångestdämpande, enligt Ylva Franzén. Det är också väl känt att orgasm utlöser kroppens egna lyckohormon – endorfiner.

– Det är det näst mest endorfinutlösande som finns, näst efter barnafödande.

Men långt ifrån alla har lätt att nå sitt klimax. Hälften av alla kvinnor har problem med att få orgasm varje gång de har sex. För männen tror Ylva Franzén att det är lättare.

– Män får ju orgasmer hur lätt som helst, det kirrar de på 2 sekunder.

Intensivare orgasm

Ylva Franzén tycker att man ska passa på att fira orgasmdagen ordentligt.

– Förbered en orgasm utöver det vanliga, skönare och intensivare. Bred på med stämning och gör det till en riktig ritual, säger hon.

Men hon tycker också att man ska ta varje chans att uppmärksamma sexualiteten. Hon hoppas därför att ett sånt här jubileum kan påminna oss om att njuta även i vardagen.

– Det viktigaste är att man håller kärleken och sexualiteten lite mer levande och inte ger efter för slentrianen. Så jag applåderar den internationella orgasmdagen, säger hon.

Läs mer

Så njuter ni av oralsex – expertens bästa tips

6 saker som tänder glöden i sängen

Sex enkla steg till skönare orgasmer

Publisert: