Ny studie: Kvinnor smartare än män

avVictor Stenquist

Publicerad:
Uppdaterad:

Forskare har slagit fast att kvinnor har högre IQ

De har själva alltid trott det – och nu har tiden gett dem rätt.

Kvinnor är smartare än män.

– De senaste hundra åren har intelligenskvoten för både män och kvinnor stigit, men snabbare för kvinnor, säger professorn  James Flynn.

Detta kanske inte kommer som någon större nyhet för hälften av läsarna, men forskarna har nu slagit fast vad många länge misstänkt:

Kvinnor har högre IQ än män.

Kan multitaska

Men det är först i år som kvinnorna gått om männen, enligt professorn och IQ-experten James Flynn.

– Komplexiteten av det moderna samhället göra att våra hjärnor anpassar sig och vår IQ blir högre. Den fulla effekten för kvinnor är ännu framväxande, säger han till brittiska Sunday Times enligt Daily Mail.

Han kommer att publicera resultaten i en ny bok, där han utvecklar teorierna om vad det är som nu gjort att kvinnorna klivit förbi männen.

En av dem är att kvinnors förmåga att multitaska, att göra flera saker samtidigt, som utvecklat intelligenskvoten. En annan att kvinnor insett att de har en större potential till högre intelligens än män.

Första på 100 år

Enligt James Flynn är det första gången sedan man för hundra år sedan började mäta IQ som kvinnor får bättre snittresultat än män.

Han är mannen bakom Flynneffekten, som säger att den genomsnittliga IQ-värdet i världen ökar för varje år, ungefär tre punkter per decennium.

Det ska även tilläggas att inte alla forskare anser att intelligenskvot är ett helt vattentätt sätt att mäta en människas intelligens.

Publicerad: